Próby piekarnicze Eli

Mój blog wynikający z odkrytej pasji do wypieków.

wielkanoc

  • piątek, 18 kwietnia 2014
    • Żytnia babka cytrynowa

      żytnia babka cytrynowa

      Święta zbliżają się wielkimi krokami. Długi czas nie czułam ich klimatu, chyba dlatego, że miałam zbyt wiele spraw na głowie żeby o nich myśleć. Odkładałam czas pieczenia świątecznego na ostatnią chwilę, jak zawsze z resztą. Zostały przecież tylko 2 dni tak na dobrą sprawę. 2 dni do stołu, który będzie się uginał smakowitościami, a my nie będziemy wiedzieli za co się najpierw zabrać i czego spróbować... I jak tu trzymać się wiosennego postanowienia, że na lato będziemy mieć piękną sylwetkę?

      I tu przychodzi z odsieczą żytnia babka. Z racji, że ostatnio staram się ograniczać gluten do minimum postanowiłam trochę poeksperymentować. Ta babka może stać się zdrowym zamiennikiem na Waszych świątecznych stołach. Na moim zagości na pewno pierwszy, ale nie ostatni raz.


      Składniki:

      • 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
      • 6 jaj
      • 200 g cukru białego lub 250 g trzcinowego
      • 70 g zmielonych orzechów włoskich
      • 2 łyżki kakao
      • sok i skórka otarta z 1 cytryny
      • skórka otarta z 1 pomarańczy
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 6-7 łyżek oliwy z oliwek
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      • można dodać garść pokrojonych w małą kostkę daktyli
      • płatki migdałowe do dekoracji

      Piekarnik nagrzać do 180oC. Keksówkę o wymiarach 9x25 cm dokładnie wysmarować tłuszczem.

      Żółtka oddzielić od białek i ubić wraz z cukrem. Następnie dodać ekstrakt waniliowy, sok z cytryny oraz skórkę z pomarańczy i cytryny, miksować aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać zmielone orzechy i ponownie zmiksować do połączenia składników. Dalej miksując stopniowo dodawać oliwę. Na koniec dodawać partiami mąkę i miksować aż to połączenia wszystkich składników. Należy pamiętać o zbieraniu masy z brzegów miski!

      Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pianę delikatnie wmieszać drewnianą łyżką do masy na babkę.

      3/4 masy wyłożyć do formy. Odłożyć 3 łyżki masy na później, a resztę wymieszać z kakao. Masę kakaową wyłożyć wzdłuż formy na środku. Na sam koniec to samo zrobić z odłożoną masą. Całość posypać płatkami migdałowymi. Ciasto piec przez 50-60 min (w zależności od piekarnika) w termoobiegu. Ciasto będzie gotowe, gdy włożona w środek wykałaczka wyjdzie czysta.

      Życzę wszystkim smacznych i wesołych świąt :)

      żytnia babka cytrynowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Żytnia babka cytrynowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agatela18
      Czas publikacji:
      piątek, 18 kwietnia 2014 18:13
  • sobota, 30 marca 2013
    • Szybkie i proste - mini babki wielkanocne

      babeczki jogurtowo-cytrynowe

      Po niewielkich problemach technicznych udało mi się jeszcze coś dodać przed właściwymi świętami. Te babeczki pochodzą z książki "Jak zostać domową boginią", którą z chęcią przeglądam i wypróbowuję przy każdej możliwej okazji :) Oprócz ilości składników praktycznie nic tam nie zmieniałam. Są bardzo szybkie w wykonaniu (przygotowanie 15 min + pieczenie) tak więc nawet jutro wstając wcześniej z rana zdążysz postawić je na wielkanocnym stole :)


      Składniki:

      • 250 ml jogurtu naturalnego
      • 150 g roztopionego masła
      • 4 duże jaja
      • skórka otarta z 1 cytryny
      • 2 łyżeczki soku z cytryny
      • 300 g mąki pszennej
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • szczypta soli

      Rozgrzać piekarnik do 170oC. Wymieszać w mniejszej misce jogurt ze stopionym masłem, jajkami, sokiem i skórką z cytryny. Do większej miski wsypać składniki suche. Dodać składniki mokre do suchych i dokładnie wymieszać (można mikserem, ja mieszałam łyżką). Wypełnić nasmarowane masłem foremki na mini babki do 3/4 wysokości i wstawić do piekarnika. Piec 20-30 min (w zależności od wielkości foremek). Po wyjęciu ostudzić w foremkach, lecz nie do końca, by nie przykleiły się do foremek. * Studzić płaską stroną w dół. Wyrośnięte spody odciąć aby babki były gładkie od spodu.

      Lukier:

      • 250-300 g cukru pudru
      • sok z 1 cytryny

      Do soku z cytryny dodawać tyle cukru pudru żeby lukier był biały i gęsty na tyle, żeby nie spłynął całkowicie z babeczek. Mieszać ręcznie lub mikserem.

      Użyłam foremek o średnicy 7 cm i głębokości 5-6cm, z tego przepisu wyszło mi ok 8 babeczek. Według Nigelli z foremek średnicy 9 cm i głębokości 4-5 cm wychodzi ich 12... Zatem wszystko zależy od użytych foremek :)

      *Gdyby ciasto nie chciało odkleić się od foremki można spróbować je oddzielić wykałaczką.

      mini babki jogurtowo-cytrynowe

      Smacznego,

      Ela :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      elamorela18
      Czas publikacji:
      sobota, 30 marca 2013 19:32

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny


Napisz do mnie



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa