Próby piekarnicze Eli

Mój blog wynikający z odkrytej pasji do wypieków.

brownies

  • czwartek, 19 grudnia 2013
    • Piernikowe brownies jako świąteczna alternatywa.

      piernikowe brownies

      Święta zbliżają się nieubłaganie, od 2 tygodni nie mam prawie w ogóle czasu i generalnie zastanawiam się jak ja z tymi wszystkimi świątecznymi potrawami się wyrobię? Obiecałam rodzinie seromak, Krysia z conaobiad narobiła mi smaka na keksa w Opolskiej krainie świętego mikołaja (o tym będzie osobny post kiedy dostanę zdjęcia z wydarzenia), do tego pierożki z kapustą i grzybami, ryba po grecku i... ach szkoda wszystkiego wymieniać.

      Piernikowe brownies powstało wczoraj. Na potrzeby studenckiej wigilii. Chciałam bardzo coś upiec ponieważ znajomi przepadają za moimi wypiekami, a ja lubię oglądać ich uśmiechnięte buzie kiedy je zajadają.Z racji braku czasu i pieniędzy stwierdziłam, że zrobię brownies. Właściwie wszystkie składniki miałam w domu, więc nie musiałam dodawać sobie wydatków przed świętami. Brownies wykonuje się bardzo szybko, a w piekarniku leży tylko pół godziny, więc jest idealne dla zapracowanych studentów podczas sesji, jak i dla świątecznych leniuchów, którzy chcieli by zabłysnąć podczas Wigilii, a nie bardzo chce im się sterczeć przy przysłowiowych garach :)

       


      Składniki:

       

      • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
      • 1/4 szklanki kakao
      • 80 g gorzkiej czekolady
      • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
      • 1/2 łyżeczki cynamonu
      • 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej
      • 1/4 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
      • 1/2 kostki margaryny (lub 115g masła)
      • 1 szklanka brązowego cukru (lub 2/3 szklanki cukru białego)
      • 1/2 szklanki miodu*
      • 2 duże jaja
      • 1/2 szklanki śmietany 18%

      Przygotowanie:

      Masło roztapiamy w rondelku razem z czekoladą. Odstawiamy do ostudzenia.

      Nagrzewamy piekarnik do 175oC. Blaszkę o wymiarze 32x22 cm wykładamy papierem do pieczenia.

      W jednej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i przyprawy. W drugiej misce miksujemy ostudzoną masę czekoladową z resztą składników (robimy to na niskich obrotach tylko do połączenia składników). Suche składniki dodajemy w 3 turach do mokrych miksując również wyłącznie do połączenia składników.

      Pieczemy przez ok 35 min. Nie przejmujcie się jeśli ciasto będzie wyglądać na surowe po tym czasie, brownies zawsze wygląda jak zakalec, a jeśli będziecie je trzymać chociażby 10 min dłużej boki ciasta obeschną.

      Ciasto można przechowywać w szczelnym pudełku nawet do 5 dni.

      * Ja użyłam miodu o smaku owoców leśnych, bo taki akurat miałam w domu. Dobór miodu jest zależny tylko i wyłącznie od waszych kubków smakowych ;)

      Życzę smacznego,

      Ela.


      piernikowe brownies




       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Piernikowe brownies jako świąteczna alternatywa.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agatela18
      Czas publikacji:
      czwartek, 19 grudnia 2013 14:12
  • piątek, 30 listopada 2012
    • Na zakończenie sezonu...dyniowe brownies!

      Witam Was po długiej przerwie :) Niestety studia dają mi trochę w kość jeśli o wolny czas chodzi, bo w połączeniu z pracą, fitnessem i spotkaniami z chłopakiem nie pozostaje mi go zbyt wiele. Nie myślcie sobie, że przez ten czas nic dobrego nie piekłam! Dzisiaj przedstawiam Wam mój najnowszy wymysł :) To pięknie prezentujące się ciasto zniknęło z mojego domu w ciągu jednego dnia (gdybym nie schowała jednego kawałka do zdjęcia to nawet byście go tutaj nie zobaczyli :)) Na ciasto wpadłam po upieczeniu cudownego ciasta dyniowego z tej strony i na nim się właśnie wzorowałam kreując to dyniowo-czekoladowe cudeńko :)


      Składniki na masę brownies:

      • 100 g gorzkiej czekolady,
      • 100 g masła,
      • 1/2 szkl. brązowego cukru,
      • 3/4 szkl. mąki pszennej,
      • 1/2 opak. cukru wanilinowego (lub łyżeczka ekstraktu z wanilii)
      • szczypta soli
      • 2 jajka
      • 2 łyżki jogurtu naturalnego
      • 2 łyżki kakao

      Przygotowanie:

      Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Suche składniki wymieszać, następnie dodać do nich roztopioną czekoladę i pozostałe składniki. Miksować na gładką masę.

      Składniki na masę dyniową:

      • 100g musu z dyni*
      • 100g masła
      • 3/4 szkl. mąki pszennej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 1/2 szkl. cukru
      • 1/2 opak. cukru wanilinowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu wanil.)
      • 2 jajka
      • skórka starta z 1 pomarańczy*

      Przygotowanie:

      Masło roztopić w garnuszku. Dodać do niego cukier (zwykły i wanilin.) wymieszać i odstawić z ognia. Do masy dodać mus dyniowy i skórkę z pomarańczy. Całość wymieszać łyżką. Dodać żółtka i ponownie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać w 3 partiach do masy dyniowej. Za każdym razem mieszając łyżką by nie utworzyły się grudki. Białka ubić na sztywną pianę, następnie wmieszać je delikatnie do masy.

      Wykonanie ciasta:

      Z masy brownies odkładamy ok. 4 łyżek masy na potem. Resztę wykładamy do tortownicy (moja 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wykładamy na wierzch masę dyniową i łyżką robimy na niej kilka kropek z masy brownies. Wykałaczką mieszamy kropki tak by powstały zadowalające nas esy-floresy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC i pieczemy w termoobiegu przez ok. 30-35 min aż do suchego patyczka.

       

      *Dynię obrałam ze skórki, wydrążyłam pestki, pocięłam na mniejsze kawałki, polałam kapką oliwy i piekłam w 200 oC przez 45 min.

      *można dać skórkę z 2 pomarańczy jeśli lubimy bardziej wyrazisty smak pomarańczy :)



      Życzę wszystkim smacznych dyniowych wypieków :)

      Ela

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Na zakończenie sezonu...dyniowe brownies!”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agatela18
      Czas publikacji:
      piątek, 30 listopada 2012 12:36

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny


Napisz do mnie



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa