Próby piekarnicze Eli

Mój blog wynikający z odkrytej pasji do wypieków.

wytrawnie

  • wtorek, 11 września 2012
    • Smaczne, proste i włoskie czyli... bruschetta

      bruschetty

      W związku z promocjami jakimi uraczyła nas biedronka ostatnimi czasy (mnóstwo włoskich produktów za niewielkie pieniądze) postanowiłam zrobić coś w tym klimacie. Pomidory na działkach już się kończą, więc trzeba skorzystać z ostatniej szansy wykorzystania swoich (lub też babcinych :)).


      Składniki (2-3 porcje):

      • 5 bułek typu ciabatta
      • 4-5 pomidorów (zależy od wielkości)
      • 2 ząbki czosnku
      • 4-5 łyżek miękkiego masła
      • bazylia świeża lub suszona
      • sól i pieprz do smaku

      Przygotowanie:

      Kroimy pomidory w drobną kostkę i wkładamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią i wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy masło czosnkowe przepuszczając czosnek przez praskę do małej miseczki. Dokładnie mieszamy z masłem. Kroimy bułki na pół, smarujemy masłem i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 220oC na ok 5 min. Bułki mają nabrać złocistego koloru. Po wyciągnięciu z piekarnika nakładamy pomidory na ciepłe ciabatty.

      Smacznego,

      Ela :)

      bruschetty

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      elamorela18
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 września 2012 19:08

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny


Napisz do mnie



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa