Próby piekarnicze Eli

Mój blog wynikający z odkrytej pasji do wypieków.

tarty

  • środa, 19 marca 2014
    • Tarta z białą czekoladą i żurawiną

      Tarta z białą czekoladą, mascarpone i żurawiną

      Pomysł na tą tartę wyszedł podczas wspólnej burzy mózgów z moim ukochanym. Chciałam coś upiec, nie wiedziałam za bardzo co... Do tego zalegała mi żurawina z babki, która już niebawem ukaże się w drugim nr COOLmagu i trzeba było ją wykorzystać na dniach. Z racji, że oscypki przywiezione przez moją mamę z Charachova już się kończą, trzeba było wymyślić jakiś inny sposób na ich konsumpcję. Jeśli o mascarpone i białą czekoladę chodzi, no cóż, to już był pomysł mojego B. Czasem fajnie jest mieć tak pomysłowego chłopaka ;)

      U mnie wersja bez bitej śmietany, bo niestety została mi podkradziona w trakcie pieczenia. Masa jest równie smaczna, lecz wychodzi jej trochę mniej, dlatego polecam jednak wypróbować tartę w wersji ze śmietaną.


      Składniki (spód):

      • 1 duże żółtko
      • 2,5 łyżeczki zimnej wody
      • 200 g mąki pszennej + 2 łyżki
      • 60-70 g cukru
      • szczypta soli
      • 150 g zimnego masła pokrojonego na kawałki

      Wszystkie składniki włożyć do misy miksera i wyrobić końcówką do wyrabiania ciasta (jeśli nie posiadacie robota z taką końcówką, wyróbcie ciasto ręcznie). Następnie uformować z ciasta kulkę, zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki na 30 min. Formę do tarty wysmarować tłuszczem.

      Po tym czasie wyciągnąć ciasto z lodówki i wcisnąć w dno i boki formy (o średnicy 25-26 cm). Następnie ponakłuwać je widelcem na całej powierzchni, na wierzch wyłożyć papier do pieczenia i obciążyć tartę (fasolą, ryżem, grochem czymkolwiek suchym, co nie ulegnie zniszczeniu w piekarniku). Tak przygotowane ciasto piec w temp 190oC przez 15 min. Następnie usunąć papier wraz z obciążnikami i piec kolejne 7-8 min, do lekkiego zbrązowienia ciasta.

      Na masę:

      • 1 małe opakowanie (250 g) mascarpone
      • 150 g białej czekolady dobrej jakości (Milka, Alpen Gold itp.)
      • 100 g śmietany kremówki (opcjonalnie)

      Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (lub w garnuszku do mleka - tym z podwójnym dnem ;)). Bitą śmietanę ubić. Dodać mascarpone i ponownie ubić do uzyskania puszystej masy. Na koniec wmiksować lekko ostudzoną białą czekoladę. Masę wykładać na schłodzony spód.

      Na polewę:

      • 1/szklanki wody
      • 1/2 szklanki cukru
      • 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny (można zamienić na truskawki lub maliny w sezonie letnim)
      • 1 łyżeczka żelatyny

      Wodę zagotować. Dodać cukier i mieszać aż do jego całkowitego roztopienia. Dodać żurawinę i ponownie zagotować, a następnie zostawić na wolnym ogniu przez 10 min od czasu do czasu mieszając. (Jeśli masa po ugotowaniu będzie wystarczająco gęsta można pominąć żelatynę!)

      Żelatynę dokładnie rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, a następnie dodać ją do masy dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. Gotową masę odstawić do lodówki na min. 2 godz. Po tym czasie można położyć ją na ciasto.

      Tarta z białą czekoladą i żurawiną


      2 numer COOLmagu już wkrótce! Możecie wypatrywać postu o nim 30 marca!

      COOLmag 2 nr

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agatela18
      Czas publikacji:
      środa, 19 marca 2014 21:12
  • czwartek, 12 lipca 2012
    • Tarta śmietanowa z owocami leśnymi

      tarta z owocami leśnymiDzisiejsza tarta to mój wymysł własny. Wynikł on z dobrej ceny czerwonych porzeczek i ochoty na coś słodkiego z owocami. Przepis na spód wzięłam z gazety. Tartę robi się szybko i jest bardzo prosta w wykonaniu :) Podaję przepis przerobiony (podwojony) ze względu na moją foremkę o średnicy 26cm, której wgłębienia na brzegach zabierają bardzo dużo ciasta.


      Składniki (spód):

      • 200g zimnego masła
      • 350g mąki
      • 150g cukru
      • 2 jajka

      Pokrojone na kawałki masło, mąkę, cukier i jajka zagnieść na ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić na 30 min do lodówki. Formę do tarty dokładnie natłuścić. Ciasto rozwałkować lub "wgnieść" w foremkę (26 cm), ponakłuwać widelcem. Na wierzch położyć papier do pieczenia i obciążyć (fasolą, grochem, kamykami itp.). Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 175oC (termoobieg: 150oC). Piec 15-20 min. Następnie ciasto wyjąć, usunąć papier z obciążeniem i piec w tej samej temperaturze przez dalsze 5-10 min. Wyjąć i ostudzić.

      Składniki (nadzienie):

      • 400g śmietany kremówki
      • 250 g (1 opakowanie) serka mascarpone
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 400g dowolnych owoców leśnych
      • ok. 100g wiórek kokosowych

      Śmietanę ubić z cukrem pudrem pod koniec dodając mascarpone. Gdy masa będzie ubita dosypać wiórki kokosowe i owoce. Delikatnie wymieszać łyżką.

      Masę wykładać na ostudzony spód. Ciasto schłodzić w lodówce.

      Smacznego :)

      Ela

      owocki


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      elamorela18
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 lipca 2012 13:33
  • środa, 06 czerwca 2012
    • Orzeźwiająca tarta z musem truskawkowym

       

      Tarta z musem truskawkowym

      Może za oknem lata nie ma, ale w moim domu owszem. Dla mnie lato to świeże owoce i wolne od nauki. Dlatego kiedy mama przyniosła do domu 2,5 kg świeżych truskawek od razu wiedziałam co z nich zrobić. Natknęłam się ostatnio na przepis na dietetyczny mus owocowy o tutaj: ekscentryczny parowar i tak mi on przypadł do gustu, że stwierdziłam, że niezła by była z nim tarta. No i nie myliłam się! Przepis na spód do tarty wzięłam od pani Doroty stąd i... po raz kolejny doszłam do wniosku, że muszę kupić nową foremkę do tarty. Niestety moja ma naokoło spodu wgłębienie, co "pożera" strasznie dużo ciasta dlatego nie potrafię wyczuć różnicy w składnikach, ale już niedługo (jak tylko będą fundusze) zakupię sobie nową. Tak czy śmak ciasto (a może bardziej deser?) jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Życzę powodzenia :)

       

      Składniki na spód:

      • 1 duże żółtko
      • 2,5 łyżeczki zimnej wody
      • 200g mąki przennej
      • 60-70g cukru
      • szczypta soli
      • 150g zimnego masła pokrojonego na kawałki

      Składniki na suchy spód wyrobić (ja wyrabiałam ręcznie, lecz można w malakserze), zawinąć w folię i schłodzić przez 30 min w lodówce.

      Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę (osobiście wolę drugą opcję), wysmarowanej wcześniej masłem (moja forma ma średnicę 28 cm dlatego zmieniłam oryginalne proporcje). Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia (lub papier śniadaniowy jeśli nie posiadamy do pieczenia), a następnie na papier wysypać fasolę, ryż, kulki ceramiczne lub też zwykłe kamyki (cokolwiek co obciąży ciasto). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie usunąć papier i piec kolejne 7-9 min, do lekkiego zbrązowienia spodu. Odstawić do ostygnięcia.

      Składniki na mus:

      • ok. 500g truskawek
      • pół gruszki
      • 200g jogurtu 0%
      • 3 łyżki żelatyny
      • 16 tabletek słodziku
      • można dodać kilka listków mięty
      • 1/3 szklanki wody

      Dla posiadaczy blendera wykonanie jest banalnie proste. Wrzucamy wszystko oprócz żelatyny i wody do blendera i miksujemy na gładką masę (tak, żeby nie było kawałków owoców). Na koniec rozpuszczamy żelatynę w 1/3 szklanki wody i dolewamy do musu.

      Gdy spód od tarty ostygnie wylewamy mus. Wstawiamy na 2 godz. do lodówki, aby mus stężał. Po 2 godzinach możemy wcinać pyszną tartę.

      tarta z musem

      Smacznego,

      Ela

       

       


      Truskawki 2012

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Orzeźwiająca tarta z musem truskawkowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agatela18
      Czas publikacji:
      środa, 06 czerwca 2012 14:12

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny


Napisz do mnie



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa