Próby piekarnicze Eli

Mój blog wynikający z odkrytej pasji do wypieków.

desery

  • wtorek, 12 czerwca 2012
    • Narodowe euro galaretki

      euro galaretkiCo prawda galaretki zrobiłam przed meczem Polska-Grecja, ale wczoraj wróciłam z naszej stolicy i nie udało mi się uciec przed powszechnie tam panującym piłkoszałem. Nie ukrywam, że jest mi z tym dobrze, bo piłkę lubię oglądać, ale mam propozycję dla gospodyń domowych, które niekoniecznie chcą wysłuchiwać komentatora przez cały mecz. Jest to idealna i szybka propozycja dla wszystkich pań, które chcą wspomóc swoich panów kulinarnie podczas euro :) Przepis znalazłam tutaj, choć niestety moje galaretki nie chciały wyjść tak łatwo jak te od Diany. Zdjęcie jest jakie jest, bo niestety nie miałam czasu ich ładniej sfotografować, tym bardziej, że pod ręką miałam tylko komórkę, a czas gonił, bo przerwa meczu zbliżała się nieubłaganie.


      Składniki (mi wyszło koło 20 galaretek w małych foremkach):

      • 2 czerwone galaretki dowolnego smaku (może być truskawkowa, wiśniowa, malinowa itp.) 
      • 0,5l mleka
      • 3,5 łyżeczki żelatyny
      • cukier wanilinowy lub cukier do smaku
      • ulubiony trunek w ilościach dowolnych (ja dałam 200ml malibu i tyle samo wiśniówki)
      • woda do rozpuszczenia galaretek

      Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (max 1/3 szklanki). Ciepłe mleko mieszamy z żelatyną. Dodajemy cukier do smaku. Po ostygnięciu mleka dodałam Malibu. Wlewamy mleczną galaretkę do połowy foremki i wstawiamy do lodówki na min. 1,5 godziny do stężenia.

      Rozpuszczamy czerwone galaretki według opisu na opakowaniu, lecz dajemy mniej wody (w zależności od ilości alkoholu). Po przestygnięciu dodajemy ulubiony trunek. Jeśli białe galaretki już stężały można zalewać czerwonymi.

      PS. Galaretki wychodzą łatwiej jeśli wsadzimy je pod gorącą wodę.

      PS 2. Można przygotować kilka galaretek w wersji bez alkoholu jeśli posiadacie małych kibiców :)


      Galaretki są bardzo proste i samo przygotowanie zajmuje mało czasu, ale zważając na tężenie galaretek trzeba je przygotować na kilka godzin przed meczem :)

      Życzę smacznego,

      Ela

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agatela18
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 czerwca 2012 11:32

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny


Napisz do mnie



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa