Próby piekarnicze Eli

Mój blog wynikający z odkrytej pasji do wypieków.

babeczki i muffiny

  • niedziela, 02 lutego 2014
    • Urodzinowe babeczki bounty

      babeczki bounty

      Dziś przedstawiam Wam babeczki, które widziałam na stronie piekarni Hummingbird bakery. Polecam tam zajrzeć każdemu, kto lubi te śliczne małe cupcakes'y. Można znaleźć tam wiele inspiracji, zarówno na urozmaicenie wizyty przyjaciół, jak i na prezent. Tak było u mnie. Chcąc zrobić mały, słodki podarunek dla znajomej znalazłam te oto babeczki bounty i wiedziałam, że to będzie prezent trafiony :)


      Składniki (na 12 większych babeczek*):

      • 2 jajka
      • 150 g cukru
      • 130 g mąki pszennej
      • 50 g kakao w proszku
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 160 ml tłustego mleka (min 2%)
      • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii**
      • 160 g niesolonego roztopionego masła
      • 120 g posiekanej na małe kawałki ciemnej czekolady

      Nagrzać piekarnik do 170oC (termoobieg).

      Umieścić jajka i cukier w misie miksera i ubijać aż składniki się dobrze połączą, a masa zrobi się jasna. Do osobnej miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, dodać sól i wymieszać. W kolejnej misce mleko wymieszać z ekstraktem waniliowym. Dodać do masy jajecznej 1/3 suchych składników i dokładnie wymieszać, tak aby nie było żadnych grudek. Następnie dodać 1/3 mokrych składników, również dokładnie wymieszać. Powtórzyć tą czynność jeszcze 2 razy kończąc na waniliowym mleku.

      Drewnianą łyżką wmieszać do masy roztopione masło. Mieszać aż masa będzie miała spójną konsystencję. Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę.

      Masę nałożyć do papilotek łyżką do 2/3 wysokości. Piec ok 30 min do tzw. suchego patyczka.

      Krem kokosowy:

      • 250 g cukru pudru
      • 80 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
      • 25-30 ml mleka kokosowego

      Cukier puder przesiać do misy miksera. Dodać pokrojone w kostkę miękkie masło i ubijać na średnich obrotach aż składniki się połączą. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać mleko kokosowe. Podkręcić obroty na najwyższe i miksować ok. 5 minut aż krem stanie się puszysty i lekki.

      Ostudzone babeczki dekorować kremem, wiórkami kokosowymi i kawałkami batonika bounty.

      *Z przepisu wychodzi 12 dużych babeczek, jeśli posiadasz formę na klasyczne muffiny wyjdzie ich ok. 14-15.

      ** Jeśli nie masz ekstraktu z wanilii możesz użyć 1/2 opakowania cukru wanilinowego (dodaj go do zwykłego cukru) i odrobiny aromatu waniliowego (dodaj go do mleka).

      babeczki bounty

      babeczki bounty


      Kokosowo

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Urodzinowe babeczki bounty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agatela18
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 lutego 2014 20:21
  • czwartek, 23 stycznia 2014
    • Czekoladowe babeczki

      czekoladowe babeczki

      Miła niespodzianka :) Myślałam, że nie wynajdę ani chwili wolnego czasu przed sesją. Chwila to tutaj właściwe określenie, bo gdy dowiedziałam się wczoraj, że na 20 wychodzimy do znajomych na mecz zakasałam swe rękawy, sprężyłam się i tym sposobem w równe 40 minut miałam gotowe zarówno babeczki jak i krem. Polecam dla każdego, kto chce osiągnąć ładny i smaczny efekt w krótkim czasie. Przepis pochodzi z mojego nowego nabytku czyli "the hummingbird bakery cookbook" i wierzcie mi, jeśli tylko w tym roku uda mi się trafić do Londynu (a wszelkie znaki na niebie i ziemi podpowiadają,  że jest to bardzo prawdopodobne) nie omieszkam wstąpić do piekarni pod szyldem kolibra.


      Składniki (na 12 babeczek):

      • 100 g mąki pszennej
      • 20 g kakao w proszku
      • 140 g cukru
      • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 40 g masła w temperaturze pokojowej
      • 120 ml mleka
      • 1 jajko
      • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub 1/2 opakowania cukru wanilinowego)

      Nagrzać piekarnik do 170oC.

      Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do misy miksera. Dodać cukier, sól (cukier wanilinowy jeśli użyty) oraz masło i ubijać na wolnych obrotach miksera aż całość uzyska konsystencję piaskową a składniki będą połączone.

      Mleko, jajko i ekstrakt waniliowy wymieszać widelcem w kolejnej misce (ewentualnie na najniższych obrotach miksera). Dodać połowę mokrych składników do suchych i ubijać na najwyższych obrotach miksera tak, by w masie nie było żadnych grudek. Następnie ustawić mikser na najniższe obroty i powoli dodawać resztę mlecznej mikstury (należy pamiętać o zeskrobywaniu resztek masy z brzegów miski). Miksować aż masa stanie się gładka.

      Masę nakładać łyżką do papilotek do 2/3 ich wysokości. Piec przez 20-25 min (jeśli góra babeczek jest sprężysta a patyczek wsadzony do środka jest czysty oznacza, że babeczki są gotowe).

      Krem czekoladowy:

      • 280 g cukru pudru
      • 100 g masła w temperaturze pokojowej
      • 40 g kakao w proszku
      • 40 g mleka

      Cukier puder i kakao przesiać do misy miksera. Dodać masło i miksować na średnich obrotach aż składniki się połączą, a masa nie będzie miała grudek. Mikser ustawić na wolne obroty i dodawać mleko łyżka po łyżce. Kiedy całe mleko zostanie dodane ustawić najwyższą prędkość miksera i miksować ok 5 min aż krem stanie się gładki i puszysty. Im dłużej będziesz ubijać, tym lżejszy i bardziej puszysty on będzie.

      Krem nakładać na ostygnięte babeczki. Można udekorować na wierzchu owocem (malina lub truskawka byłaby idealna) lub dowolną posypką.

      Życzę smacznych wypieków :)


      czekoladowe babeczki

      Ela

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowe babeczki”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agatela18
      Czas publikacji:
      czwartek, 23 stycznia 2014 22:39
  • środa, 26 września 2012
    • Śliczne funfetti cupcakes

      funfetti cupcakes

      Dzisiaj przedstawiam babeczki, które zachwyciły mnie wyglądem. Słodkie i kolorowe funfetti cupcakes. Przepis i czarujące zdjęcia znalazłam na Brenda's Canadian Kitchen, radzę zaglądnąć, gdyż moje babeczki nie wyszły niestety tak kolorowo jak tam (popełniłam jeden malutki błąd). Tak czy śmak polecam, najlepsze są dzień po upieczeniu, bo krem nie jest wtedy tak słodki jak zaraz po udekorowaniu.


      Składniki (ok 12 babeczek):

      • 1 1/4 szkl. mąki pszennej
      • 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/8 łyżeczki soli
      • 3 białka
      • 3/4 szkl. cukru + 1/2 łyżeczki
      • 1/2 szkl. mleka
      • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
      • 115g masła
      • 4 kopiaste łyżki kolorowych cukierków dekoracyjnych (funfetti)

      Przygotowanie:

      Rozgrzać piekarnik do 180oC. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawić. Roztrzepać 1 białko aż uzyska lejącą konsystencję. Wymieszać mleko z cukrem wanilinowym. Ubijać masło przez 30 sek, po czym dodać 3/4 szkl cukru nadal ubijając do uzyskania jasnej, kremowej konsystencji. Dodawać roztrzepane białko łyżka po łyżce miksując przez kolejne 3 min. Następnie dodać 1/4 przesianych składników i wymieszać gumową szpatułką (lub drewnianą łyżką), następnie dodać 1/3 waniliowego mleka i wymieszać tylko do połączenia składników. Powtarzać tą czynność na zmianę kończąc na suchych składnikach. W osobnej misce miksować resztę białek, dodając po 30 sek 1/2 łyżeczki cukru,aż do uzyskania sztywnej piany. Delikatnie wmieszać pianę z białek do masy drewnianą łyżką dodając pod koniec funfetti. Piec przez 18-20 min aż do suchego patyczka. Ostudzić.

      funfetti cupcakes

      Krem maślany:

      • 230g masła
      • 4 szkl. cukru pudru
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      • 2 łyżki mleka

      Ubić masło na gładką masę dodając w połowie ekstrakt z wanilii. Następnie dodawać po 1 szkl. cukru dokładnie miksując. Należy pamiętać o częstym zbieraniu masy ze ścian i spodu miski. Dodać mleko i ubijać aż krem będzie lekki i puszysty, a cukier nie będzie wyczuwalny. Wsadzić do lodówki na ok 15 min. Po wyjęciu dowolnie udekorować.

      Smacznego,

      Ela :)

      funfetti cupcakes

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Śliczne funfetti cupcakes”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      elamorela18
      Czas publikacji:
      środa, 26 września 2012 20:43
  • poniedziałek, 04 czerwca 2012
    • Babeczki z masą czekoladowo-serową

      Dzisiaj dopadła mnie wieelka ochota ma coś słodkiego, więc postanowiłam coś upiec. Jednak z racji tego, iż nic mi się dzisiaj nie chce, musiał to być szybki przepis, przy którym nie ma dużo roboty. Idealne wydały mi się kruche babeczki z masa czekoladowo-serową. Ich wykonanie nie zajmuje duzo czasu, ale jestem pewna, że zadowolą największego smakosza ;-).
      Przepis pochodzi ze strony http://ciasteczkowepotwory.blox.pl/html i jest trochę przeze mnie przerobiony. Użyłam też zwykłych foremek do babeczek (6 cm średnicy ), a nie tych malutkich.

      Babeczki

      Składniki:

      Na spód:

      350g mąki

      170g masła

      2 łyżki cukru

      ok. 2 łyżki zimnej wody

      Na nadzienie:

      250 g sera twarogowego imperiał

      6-8 łyżek cukru

      2 jajka

      100g czekolady gorzkiej/deserowej

      Sposób przygotowania:

      Mąkę przesiewamy i za pomocą palców wcieramy w nią kawałki zimnego masła, aż powstaną "okruszki". Dodajemy cukier i mieszamy. Następnie wlewamy wodę i szybko zagniatamy ciasto. (Może być potrzebne trochę więcej wody. To zależy od konsystencji ciasta jakie wam wyjdzie. Powinno się ono ładnie formować i nie kleić do rąk.)

      Cisto na ok. 15 minut wkładamy do lodówki.

      Podczas, gdy ciasto się chłodzi w lodówce przygotowujemy nadzienie czekoladowo-serowe: Ser ucieramy z cukrem (ja do tego użyłam miksera) i dodajemy rozkłócone jajka, a następnie roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. 

      Wykładamy foremki do babeczek ciastem. (Można rozwałkować ciasto, wykrawać np. szklanką kółka i wykładać nimi foremki. Ja wkładałam kawałek ciasta do foremki i wylepiałam ją po prostu palcami.). Do babeczek nakładamy po łyżce masy czekoladowo-serowej (powinna ona wypełniać ok. połowę babeczki). Babeczki pieczemy ok. 20-30 minut w temperaturze 180ºC z termoobigiem lub 190ºC bez termoobiegu.

       Agata

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Babeczki z masą czekoladowo-serową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agatela18
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 czerwca 2012 14:53

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny


Napisz do mnie



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa