Próby piekarnicze Eli

Mój blog wynikający z odkrytej pasji do wypieków.

serniki i wypieki z serem

  • poniedziałek, 10 marca 2014
    • Sernik nowojorski z oreo

      sernik z oreo

      Sernika nowojorskiego chciałam spróbować już od dawna. W oryginalnym przepisie, który znalazłam w uwielbianej już przeze mnie książce "The hummingbird bakery" było 900 g cream cheese, czyli serka typu Philadelphia. W moim przekonaniu sernik, w którym nie ma twarożku, to nie sernik. Dlatego też trochę zmieniłam ten klasyczny ciężki sernik nowojorski na trochę lżejszą wersję. Miłośnicy serników na pewno będą zadowoleni, jeśli o mnie chodzi, preferuję jednak bardziej klasyczne, polskie serniki.

      Przygotowanie tego sernika zajmie Ci tylko 30 min jeśli wcześniej przygotujesz sobie ciastka, zatem jest to sernik idealny dla osób zapracowanych lub tych, którzy nagle dowiedzieli się o wizycie gości.


      Składniki (na spód):

      • 1 duże opakowanie ciastek oreo (176 g)
      • 70 g roztopionego masła

      Tortownicę o śr. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować tłuszczem.

      Ciastka bez nadzienia rozdrobnić (nadzienie zostawić na później). Masło wymieszać z ciastkami i powstałą masą wyłożyć spód tortownicy. Formę wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

      Na masę serową:

      • 500 g twarogu półtłustego zmielonego min 2-krotnie
      • 3 opakowania serku kanapkowego np. Piątnica lub Delikate (razem ok 400 g)
      • nadzienie z ciastek wykorzystanych na spód
      • 160 g cukru
      • 4 jajka
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      • 1 małe opakowanie ciastek oreo (ok 60 g)

      Twarożek zmiksować wraz z serkiem i nadzieniem z ciastek na gładką masę. Dodać cukier oraz ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksować do połączenia składników. Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, miksując na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Pamiętaj o zbieraniu szpatułką masy z brzegów miski oraz z jej spodu. Na koniec wmieszać do masy ciastka oreo mieszając całość drewnianą łyżką (jeśli wolicie możecie ciastka pokruszyć i posypać nimi wierzch sernika zamiast dodawać je do środka). 

      Piec w temperaturze 150oC przez ok 50 min. Upieczony sernik powinien być sprężysty z góry (można to sprawdzić lekko dotykając ciasto wykałaczką z góry, nie należy jednak wkładać jej do środka, jak robimy to w przypadku innych ciast). Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku przez 2 godz, a następnie włożyć na noc do lodówki.

      Życzę smacznego,

      Ela.

      sernik nowojorski z oreo

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik nowojorski z oreo”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agatela18
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 marca 2014 00:16
  • piątek, 27 grudnia 2013
    • Seromak nie tylko na święta

      sernik z makiem

      Święta, święta i po świętach. Dziś przedstawię wam połączenie dwóch klasyków, które chyba u większości królują na wigilijnych stołach: sernik i makowiec, czyli seromak. Pamiętam to ciasto jeszcze z czasów kiedy byłam młodsza i nie mogłam się doczekać rozpakowania prezentów. Teraz mam trochę inne priorytety jeśli o kolację wigilijną chodzi, ale smak dzieciństwa od dawna mnie kusił.

      Seromak polecam nie tylko na świąteczny stół, jest idealny również na inne okazje (np. sylwestrową imprezę). A z racji zbliżającego się Nowego Roku 2014 chciałabym Wam wszystkim życzyć dużo radości i pogody ducha, a także sukcesów w życiu prywatnym jak i zawodowym. Aby wszystkie Wasze postanowienia się spełniły i nikt nie musiał się zastanawiać "co by było gdyby...". 

      Szczęśliwego Nowego Roku 2014!


      Spód:

      • 200 g margaryny
      • 150 g cukru pudru
      • 200 g mąki pszennej
      • 2 jaja
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Margarynę ucieramy z cukrem, aż stanie się miękka i puszysta. Nadal ucierając dodajemy do masy po 1 jajku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy w 3 turach do masy ciągle ubijając.* Ciasto układamy w kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki.

      Masa serowa:

      • 700 g sera półtłustego (przemielonego co najmniej 2-krotnie)
      • 250 g cukru (można zmniejszyć do 200 g jeśli do masy makowej dodajemy miodu)
      • 1/2 kostki margaryny (125 g)
      • 6 jajek
      • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
      • aromat śmietankowy lub pomarańczowy
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Margarynę ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Nadal ucierając dodajemy po 1 żółtku. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, aromat, proszek do pieczenia oraz ser i miksujemy tylko do połączenia składników. Na końcu ubijamy pianę z pozostałych białek i wmieszamy ją delikatnie do masy.

      Ciasto na spód wyciągamy z lodówki. Prostokątną blachę (22x32 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blachę tak, aby na całej jej powierzchni utworzyło cienką warstwę (przeważnie 1/3 ciasta zostawała nieużyta). Całę ciasto nakłuwamy widelcem robiąc kilkanaście rzędów tzw. "dziurek" i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 190oC na 15 min.

      Masa makowa(jeśli robimy ją sami):

      • 300 g maku
      • 150 g cukru
      • 100 g rodzynek
      • 2 jaja
      • 100 g orzechów włoskich
      • 2 łyżki miodu
      • olejek migdałowy

      Uwaga!

      Można użyć gotowej masy makowej, którą mieszamy z żółtkami, miodem (jeśli w sobie nie posiada) i aromatem, na końcu delikatnie dodając ubite białka.

      Jeśli jednak wolisz zrobić masę makową sam:

      Mak parzymy, odsączamy i dwukrotnie mielimy. Ucieramy cukier z żółtkami. Dodajemy miód, bakalie oraz olejek migdałowy i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy je do masy makowej.

      Wykonanie:

      Mak wykładamy równomiernie na podpieczone ciasto (jeśli jest jeszcze ciepłe nie martw się). Masę serową kładziemy na wierzch. Blaszkę owijamy folią aluminiową, tak by góra była szczelnie zakryta (zapobiega to przypiekaniu się sernika z góry) i pieczemy tak przez ok 60 min w 180oC (termoobieg). Po tym czasie zdejmujemy folię i wsadzamy ciasto na jeszcze 10-15 min. Gotowe ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Gdy osiągnie temperaturę pokojową wsadzamy na min. 12 godz do lodówki.

      Życzę smacznego,

      Ela.


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Seromak nie tylko na święta”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agatela18
      Czas publikacji:
      piątek, 27 grudnia 2013 18:11
  • piątek, 25 października 2013
    • Jesienny sernik dyniowy

      sernik dyniowy z nutą korzenną

      Dynia to takie warzywo, z którego właściwie można zrobić wszystko. Sernik z nią chodził mi po głowie już od zeszłego roku. Ten sernik pochodzi z przepisu Pani Edyty Brackiej, której wyższość musiałam uznać w konkursie, gdzie brało udział moje dyniowe brownies. Trochę przerobiłam przepis, ze względu na moje lodówkowe zapasy, a także na moją studencką kieszeń :) Oryginalny przepis można zobaczyć tutaj.


      Składniki (spód):

      • 250 g ciastek digestive
      • 80 g roztopionego masła
      • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

      Ciastka rozgniatamy i łączymy z masłem i przyprawą do piernika. Tortownicę (24-26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Masę ciasteczkową wgniatamy w spód formy, tak by utworzyła równomierny spód. Wstawiamy masę do lodówki.

      Składniki (masa serowa):

      • 5 jaj
      • 500 g 2-krotnie zmielonego twarogu
      • 250 g mascarpone
      • 120 g cukru
      • 1 opakowanie (16 g) cukru wanilin. (lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
      • skórka otarta z 1 pomarańczy
      • ok 2 łyżeczek soku z pomarańczy
      • 450 g musu z dyni*

      Mieszamy mascarpone z twarogiem do ich połączenia. Dodajemy resztę składników, za wyjątkiem musu z dyni i wszystko miksujemy krótko do połączenia składników. Dodajemy dynię i mieszamy łyżką do połączenia składników. Wykładamy całą masę na schłodzony spód i pieczemy w kąpieli wodnej** przez 50-60 min w 170oC (termoobieg).

      * jak zrobić mus dyniowy pisałam już w poprzednim poście.

      ** przez kąpiel wodną rozumie się wstawienie piętro niżej do piekarnika naczynia żaroodpornego z wrzątkiem

      Życzę smacznego,

      elamorela :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Jesienny sernik dyniowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agatela18
      Czas publikacji:
      piątek, 25 października 2013 15:04
  • środa, 20 marca 2013
    • Czekolada i banany, czyli połączenie idealne.

      sernik czekoladowy z bananami

      Co wychodzi z połączenia bananów z czekoladą? Niebo w gębie! Przynajmniej moim skromnym zdaniem. Nie traktowałabym tego sernika jako ciasto, bardziej jako deser ze względu na swoją konsystencję. Nie jest to jeden z tych ultrasztywnych serników na zimno, ale to dodaje tylko uroku. Polecam każdemu smakoszowi czekolady, z podziękowaniami dla Kwestii smaku za inspirację i oryginalny przepis :)


      Składniki (forma 20cm):

      na spód:

      • ok. 150g pokruszonych ciastek digestive lub herbatników
      • 50g roztopionego masła
      • 1 duży banan

      na sernik:

      • 500 g sera twarogowego półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
      • 115 g cukru
      • 250 ml śmietany kremówki
      • 3 łyżeczki żelatyny
      • 60 ml wody
      • 60 ml nektaru bananowego
      • 250 g roztopionej gorzkiej czekolady

      Przygotowanie:

      Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Ciastka wymieszać z roztopioną czekoladą i wbić w spód formy. Wstawić na 5 min do rozgrzanego do 180oC po czym odstawić do lodówki.

      Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ser z cukrem ubić do uzyskania gładkiej masy. Dodać śmietanę i ubijać dalej do gęstości. Następnie wymieszać to z rozpuszczoną żelatyną, sokiem bananowym i prawie całą roztopioną czekoladą (zostawić trochę do dekoracji). 

      Schłodzony spód wyłożyć pokrojonym na plasterki bananem. Następnie wyłożyć na to masę serową. Po wyrównaniu ozdobić czekoladą. Wstawić do lodówki na min 3 godz.

      P.S. Dla smakoszy bananów polecam rozłożyć dodatkową warstwę na spodzie. Dla mnie z jedną było okej, aczkolwiek niektórzy z moich testerów bananów nie czuli. Decyzję pozostawiam Wam.

      Życzę smacznego :)

      elamorela

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Czekolada i banany, czyli połączenie idealne.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agatela18
      Czas publikacji:
      środa, 20 marca 2013 21:55
  • niedziela, 24 lutego 2013
    • Perfekcyjny sernik londyński

      sernik londyński

      Nie taki sernik miałam robić w tym tygodniu. Miał być kolejny sernik czekoladowy, tym razem na zimno. Cieszę się jednak, że mama przekonała mnie do zrobienia sernika o bardziej tradycyjnym smaku :) Ten sernik był moją drugą próbą z Nigellą. Pierwszą było ciasto czekoladowe, niekoniecznie udane, ani w smaku ani w wyglądzie, za to ten wypiek mogę polecić każdemu w 100%. To jeden z lepszych serników jakie jadłam! Czytałam komentarze jakoby za bardzo było czuć śmietanę, która tworzy górną warstwę, trochę się obawiałam jak to wyjdzie... A wyszło idealnie! Mimo długiego przepisu radzę się skusić, bo sernik robi się ekspresowo! :)


      Składniki na spód:

      • 150g herbatników (lub ciastek digestive)
      • 75g stopionego masła

      Herbatniki pokruszyć, dodać masło i wymieszać wszystko razem. Tortownicę (o średnicy 20cm) obłożyć dwukrotnie folią aluminiową*. Wyłożyć masą dno tortownicy i wstawić ją do lodówki.

      Składniki na masę serową:

      • 600g dwukrotnie zmielonego twarogu półtłustego
      • 150g cukru
      • 3 jajka
      • 3 żółtka
      • 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub pół małego opakowania cukru wanilinowego)
      • 1/2 łyżki soku z cytryny

      Rozgrzać piekarnik do 180oC. Utrzeć twaróg na małych obrotach, aż będzie gładki i kremowy. Dodać cukier i miksować jeszcze chwilę. Dodać jajka, żółtka, wanilię i sok z cytryny i miksować tylko do połączenia składników. Nastawić wodę w czajniku.

      Przelać serową masę na zimny spód. Wstawić tortownicę do większego naczynia, które należy zalać gorącą wodą do połowy wysokości naszej formy (można zamiast tego wstawić naczynie z gorącą wodą półkę niżej od naszego sernika). Ciasto piec ok 50 min. Powinno się ściąć na tyle, żeby mieć pewność, że śmietana, którą należy polać sernik nie wsiąknie w niego, lecz utrzyma się na powierzchni.

      Składniki na masę śmietankową:

      • 175g kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)
      • 1 łyżka cukru
      • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub pół opakowania cukru wanilinowego i parę kropel aromatu waniliowego)

      Śmietanę zmiksować z cukrem i wanilią i polać nią upieczony sernik. Wstawić z powrotem do piekarnika na 10 min.

      Wyjąć sernik z piekarnika, odwinąć folię i odstawić do ostygnięcia. Gdy ciasto osiągnie temperaturę pokojową wstawić nadal w foremce do lodówki na min. 2 godz. Wyjąć na 20 min przed podaniem aby sernik nie był zimny. Tortownicę otworzyć dopiero bezpośrednio przed krojeniem.


      * Folię położyć na spód tortownicy tak, aby wystającą częścią dało radę owinąć cały bok tortownicy (będzie to możliwe jedynie z 2 stron). Zamknąć boki, po czym owinąć je szczelnie folią. Tym razem folię położyć pod tortownicą i owinąć resztę tortownicy. Trudno to opisać słowami, a zdjęcia zapomniałam zrobić dlatego sądzę, że najlepiej będzie podać link do tego blogu.

      Smacznego i powodzenia! :)

      sernik londyński

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      elamorela18
      Czas publikacji:
      niedziela, 24 lutego 2013 14:43
  • czwartek, 31 stycznia 2013
    • Czekoladowy sernik Gordona Ramsaya

      czekoladowy sernik

      Zakończenie sesji świętuję pysznym sernikiem czekoladowym. Sernik z przepisu Gordona Ramsaya trochę przerobiony na nasze polskie realia (bo jak można robić sernik bez prawdziwego twarogu? :)). Moja foremka niestety mocno spłaszczyła ciacho, lecz obiecuję, że przy następnym serniku zaopatrzę się w taką mniejszych rozmiarów (ok 21cm). Smakiem za to nadrabia wszelakie niedobory wyglądu. Polecam dla smakoszy serników i przede wszystkim dla smakoszy czekolady :)


      Składniki (forma 20-22 cm):

      • 150g pokruszonych herbatników (lub ciasteczek digestive)
      • 50g masła
      • 1-2 łyżki kako
      • 250g serka mascarpone
      • 250g twarogu dwukrotnie zmielonego
      • 2 jajka
      • 35g cukru
      • 150g gorzkiej czekolady
      • 1-2 łyżki imbiru (w zależności od upodobań)

      Przygotowanie:

      Roztopić masło i wymieszać je z herbatnikami i kakao. Nasmarować formę masłem i wysypać bułką tartą. Wgnieść ciasteczka w formę, tak by tworzyły w miarę równomierny spód od ciasta. Piekarnik nagrzać do 190oC, podpiec w nim spód przez 5 min. Wyjąć, schłodzić. Zmniejszyć temperaturę do 170oC. Wymieszać mascarpone z twarożkiem, jajkami i cukrem (można to zrobić mikserem, lecz tylko do połączenia składników). Rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy będzie miała konsystencję płynną wmieszać do niej imbir (przy 1 łyżeczce jest on słabo wyczuwalny, można śmiało dać 1/4 łyżeczki więcej). Dodać czekoladę do wymieszanej masy (mieszać łyżką). Wlać do formy i piec ok 60 min (piekłam z termoobiegiem). Do wystudzenia trzymać w uchylonym piekarniku. Latem można udekorować z góry truskawkami i cukrem pudrem.

      Życzę smacznego i liczę, że następny post dodam już na nowym portalu, gdyż rozpoczęłam przeprowadzkę na blogspota :)

      elamorela

      sernik czekoladowy


       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Czekoladowy sernik Gordona Ramsaya”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      elamorela18
      Czas publikacji:
      czwartek, 31 stycznia 2013 18:56
  • piątek, 15 czerwca 2012
    • Puszysty sernik z musem truskawkowym

      sernik z musem

      Dzisiaj będzie puszyście i truskawkowo, jak sama nazwa sugeruje :) Przepis na sernik znalazłam u pani Doroty o tu. Postanowiłam sprawdzić jak ten mega puszysty sernik będzie się komponował z moimi ulubionymi owocami letnimi. Miał być mus upieczony, ale sernik strasznie popękał dlatego jest polany :)


      Składniki na sernik:

      • 750 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
      • 1,5 szklanki mleka
      • 50 g miękkiego masła
      • 3 łyżki mąki ziemniaczanej z czubem
      • 6 jaj, białka oddzielone od żółtek
      • 3/4 szklanki cukru
      • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
      • aromat waniliowy do smaku

      Przygotowanie:

      Twaróg zmiksować na gładką masę z masłem, żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną, aromatem. Dodać mleko i zmiksować (masa będzie bardzo rzadka). Białka ubić na sztywną masę, delikatnie wmieszać do masy serowej.

      Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę serową. Piec około 60 - 70 minut w temperaturze 180ºC w kąpieli wodnej. Gdy ciasto zacznie się rumienić można przykryć folią aluminiową. Wystudzić.

      Składniki na mus:

      • ok 300-400g truskawek
      • tabliczka białej czekolady
      • cukier do smaku

      Wykonanie:

      Mus podgrzać mieszając, jednocześnie roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się roztopi dodać ją do musu. Podgrzewać mieszając do zniknięcia grudek czekolady. Ciepły mus wylać na ostudzony sernik. Schłodzić w lodówce przez 3 godziny.

      PS. Sernik mimo kąpieli wodnej popękał, aczkolwiek dzięki masie truskawkowej nikt tego nie zauważył :)

      Smacznego,

      Ela

      sernik z musem


      Truskawki 2012

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Puszysty sernik z musem truskawkowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      elamorela18
      Czas publikacji:
      piątek, 15 czerwca 2012 15:03

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny


Napisz do mnie



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa