Próby piekarnicze Eli

Mój blog wynikający z odkrytej pasji do wypieków.

wypieki na drożdżach

  • wtorek, 05 czerwca 2012
    • Domowa Bułeczka

      Dzisiaj, w czasie gotowania obiadu, przypomniało mi się, że moja ciocia piekła kiedyś pyszna domowa bułeczkę. Stwierdziłam, że w sumie to miałabym ochotę kanapki ze świeżo upieczonej bułeczki, więc szybko zadzwoniłam do cioci z prośba o podanie przepisu i zabrałam się do roboty. Przepis jest naprawdę prosty.

      Domowa Bułeczka

      Składniki:

      1300g mąki

      130g świerzych drozdży

      2łyżeczki cukru

      2łyżeczki soli

      2 duże jajka

      100ml oleju

      0,5-1l mleka

      Wykonanie:

      Mąke przesiać do miski i zrobić w niej dośc duże wgłebienie. Do wgłębienia wsypać pokruszone drożdże, cukier i zalać niewielka ilośćią mleka. Troszkę drodżdże wymieszać tak aby sie rozpuściły w mleku i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy nasze drożdże urosną dodać rozkłucone jajka, olej , sól i mleko, a następnie wymieszać (ilość mleka zalezy od konsystencji ciasta jakie wam wyjdzie, ja dałam ok 700ml). Mieszać ciasto ok. 10-15 minut. Następnie posypac ciasto odrobiną mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto już wyrośnie przekładamy je do podłużnych form, takich, w których pieczemy babki (Powinny wyjść ok 3 małe formy o długości ok 30 cm. Ja włożyłam do jednej małej i jednej dużej). Pozostawiamy cisto do wyrośniecia w formach (nie powinno wyrosnąć ponad formę) i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40minut.

      Agata

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agatela18
      Czas publikacji:
      wtorek, 05 czerwca 2012 21:21

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny


Napisz do mnie



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa