Próby piekarnicze Eli

Mój blog wynikający z odkrytej pasji do wypieków.

ciasta biszkoptowe

  • sobota, 23 listopada 2013
    • Bananowa poezja

      czekoladowe ciasto z bananami

      Ciasto, dzięki któremu usłyszałam parę miłych słów na dzisiejszej konferencji dla przyszłych mam. Jest mocno czekoladowe, ale jednocześnie nie mdli, gdyż masa śmietankowa strofuje odczucia na języku.

      Przepis dostałam dawno temu od Agaty, która była współzałożycielką bloga (jej ptasie mleczko króluje na moim blogu!). Przymierzałam się do niego jeszcze za czasów liceum, a dopiero teraz na prawdę się za nie zabrałam. Biszkopt wczoraj wyrósł prawie na całą wysokość foremki (22x32 cm) więc polecam go również do innych ciast ;)

      Składniki (biszkopt):

      • 5 jaj
      • 10 płaskich łyżek cukru
      • 7,5 płaskich łyżek mąki
      • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2,5 łyżki kakao

      Ubić białka na sztywną pianę pod koniec dodając stopniowo cukier. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Do masy białkowej dodawać po 1 żółtku miksując na najniższych obrotach miksera. Następnie delikatnie wmieszać suche składniki. Blaszkę (22x32cm) wyłożyć papierem do pieczenia i piec w 170oC przez 35-40 min do tzw. suchego patyczka.

      Masa czekoladowa:

      • 1 kostka margaryny (250g)
      • 1 cukier wanilinowy (16g)
      • 2 i 1/2 gorzkiej czekolady (250g)
      • 4 jaja

      Dodatkowo:

      • 3 banany
      • 400 ml śmietany 30% (jeśli znajdziecie to 36%)
      • 1 fix do śmietany

      Na ostudzony biszkopt wyłożyć pokrojone w plasterki banany.

      Masło, czekolady i cukier rozpuścić tak, żeby masa się zagotowała. Odstawić do ostudzenia.

      Śmietanę ubić, dodając pod koniec fix, a następnie wyłożyć ją równomiernie na ciasto.

      Do ostudzonej masy czekoladowej dodać żółtka miksując do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać łyżką do masy.

      Wyłożyć czekoladową masę na górę i wsadzić do lodówki do stężenia masy. 

      Życzę smacznego,

      elamorela :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agatela18
      Czas publikacji:
      sobota, 23 listopada 2013 19:51
  • sobota, 16 czerwca 2012
    • Ptasie Mleczko


      Ptasie Mleczko

      Ptasie Mleczko jest bardzo prostym w wykonaniu ciastem. Jest to kakaowy biszkopt z lekką mleczną pianką i polewą czekoladową. Ciasto nie jest w smaku bardzo słodkie (co nie oznacza, że nie jest w ogóle słodkie), a więc idealne na gorące, letnie dni. Przepis ten mam od mojej cioci i polecam go również Wam ;-). 


      Składniki (na biszkopt):

      • 6 jajek
      • 180g cukru
      • 130g mąki
      • 50g ciemnego kakao
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Na piankę:

      • 1/2l mleka
      • 5 łyżek cukru
      • 30g żelatyny
      • 150ml wody
      • 1/2l śmietany kremówki 30% lub 36%
      • 1 cukier waniliowy
      • kilka kropel soku z cytryny

      Na polewę:

      • 100g gorzkiej czekolady
      • 100g mlecznej czekolady
      • 1/2 łyżeczki masła
      • 2-3 łyżki mleka

      Wykonanie:

      Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy porcjami cukier i cały czas ubijamy. Po dodaniu cukru dodajemy po jednym żółtku nadal ubijając masę mikserem. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy ze soba i przesiewamy, a następnie dodajemy porcjami do masy caly czas mieszając ją delikatnie łyżką. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20-30 minut.

      Pianka: Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 10 minut, żeby napęczniała. Podgrzewamy mleko z 3 łyżkami cukru (ale nie zagotowujemy). Żelatynę podgrzewamy cały czas mieszając, aż się rozpuści (UWAGA!!! Nie może się zagotować!). Wlewamy ją do mleka, mieszamy i odstawiamy, żeby lekko stężało (Trzeba co jakiś czas mieszać). Śmietanę ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami tężejące mleko i krótko ubijamy. Gotową masę rozprowadzamy na biszkopcie i wkładamy cisto do lodówki lub w inne zimne miejsce.

      Polewa: Rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej i czekamy chwilę, żeby polewa trochę wystygła (Nie można wylać gorącej na ciasto, bo pianka zacznie się topić). Gdy ostygnie zdobimy nią ciasto.

      Agata

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agatela18
      Czas publikacji:
      sobota, 16 czerwca 2012 20:24
  • piątek, 08 czerwca 2012
    • 3Bit

      3Bit

      Znalazłam dzisiaj zdjęcia tego oto pysznego ciacha, więc postanowiłam podzielić się z Wami moją wersją tego przepisu. Ciasto jest słodkie i bardzo sycące. Przepis ten jest na dużą blachę (40x30 cm lub 50x30 cm).


      Na biszkopt kakaowy:

      • 6 jajek
      • 180 g cukru
      • 140 g mąki
      • 40 g ciemnego kakao
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Na krem:

      • 1 puszka mleka skondensowanego gotowanego, słodzonego lub gotowej masy krówkowej (kajmak)
      • 250 g masła

      Na polewę:

      • 100 g mlecznej czekolady
      • 50 g gorzkiej czekolady
      • 1/2 łyżeczki masła
      • 1 łyżeczka wody

      Składniki dodatkowe:

      • 2 duże paczki krakersów Lajkonik (180 g)
      • siekane orzechy włoskie

      Wykonanie:

      Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy porcjami cukier, gdy dodamy cały cukier wrzucamy po jednym żółtku cały czas miksując. Przesiewamy mąkę z kakaem i proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami do ciasta cały czas delikatnie mieszając łyżką. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożona papierem. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20-39 minut. Upieczony biszkopt po wystygnięciu kroimy na pół.

      Krem: Ubijamy masło dodając porcjami masę krówkową.

      Składanie ciasta:

      1. 1/2 biszkoptu
      2. 1/3 kremu
      3. krakersy
      4. 1/3 kremy
      5. krakersy
      6. 1/3 kremu
      7. 1/2 biszkoptu

      Polewa: rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekolady, masło i wodę.

      Polewę rozprowadzamy na wierzchy ciasta i posypujemy orzechami.

      Agata

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agatela18
      Czas publikacji:
      piątek, 08 czerwca 2012 11:41
    • Shrek


      Shrek

      Kolejny dzień przyjemnie spędzony w kuchni. Tym razem piekłam ciasto na festyn i z tego powodu nie mogłam zrobić zdjęcia, które pokazałoby jak wygląda ciasto w środku, gdyż musiałam oddać je w całości ;-). Ciasto można zrobić w dowolnym kolorze. Ja tym razem zrobiłam zielone tak jak jest w oryginalnym przepisie, ale wcześniej próbowałam upiec je w kolorze czerwonym i wyszło równie smaczne. Przepis mam z jakiejś strony internetowej, niestety już nie pamiętam z jakiej.


      Składniki:

      Na biszkopt:

      • 4 jajka
      • 120g cukru
      • 120g mąki
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Na zielony krem:

      • 1 l zielonego soku PysiolubKubuś
      • 3 budynie śmietankowe

      Na biały krem:

      • 0,5 l śmietany kremówki 30% lub 36%
      • 1 zielona galaretka

      Dodatkowe składniki:

      • 2 opakowania biszkoptów z galaretka w czekoladzie (np. Delicje)
      • 1 zielona galaretka

      Wykonanie:

      Biszkopt:  Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka na sztywno, gdy już białka bedą ubite dodajemy porcjemi cukier, a nastepnie po jednym żółtku. Nastepnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami do ciasta delikatnie mieszając łyżką. Cisto wylewamy na blachę wyłożona papierem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy od 20-30 minut (Czas pieczenia zależy od mocy waszego piekarnika).

      Zielony krem: W 1,5 szklamy soku rozpuszczamy budynie (jesli nie są to budynie słodzone trzeba dodać cukier wg. przepisu ma opoakowaniu). Resztę soku gotujemy. Gdy się zagotuje odstawaiamy, wlewamy budyń rozpuszczony w soku cały czas mieszając (jeśli sie boicie,że zrobią się kluchy to można wymieszać mikserem na niskich obrotach) i jeszcze raz zagotowujemy. Ciepłą masę (Nie gorącą!!!) rozprowadzamy na biszkopcie i układamy na niej biszkopty z galaretką.

      Biały krem: Rozpuszczmy galaretke w szklance wody i odstawiamy w zimne miejsce, żeby stężała (UWAGA!!! Galaretka nie może całkowicie stężeć!). Ubijamy śmietanę na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy porcjami galaretkę i jeszcze chwilke ubijamy. Gotową masę rozprowadzamy na cieście.

      Galaretka: Rozpuszczamy galaretkę w 0,5l wody i już tężejąca wylewamy na ciasto. Odstawiamy cisto aż dobrze zastygnie.

      Agata

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agatela18
      Czas publikacji:
      piątek, 08 czerwca 2012 11:11

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny


Napisz do mnie



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa