Próby piekarnicze Eli

Mój blog wynikający z odkrytej pasji do wypieków.

Wpisy

  • poniedziałek, 25 czerwca 2012
    • Tort mocno czekoladowy z truskawkami

      tort czekoladowy z truskawkamiTort robiłam na urodziny koleżanki i powiem Wam, że jest bardzo prosty. Bardzo go lubię, gdyż wyszedł przepyszny już za pierwszym razem jak go robiłam. Najważniejsze jest to, żeby go dobrze schłodzić, bo w cieplejsze dni może się po prostu rozpłynąć (co mi się raz zdarzyło). Przepis zmodyfikowany w niewielkim stopniu, lecz wzięty stąd. Na prawdę polecam, zarówno w takiej wersji jak i z polewą.


      Składniki na ciasto:

      • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
      • 2 szklanki drobnego cukru
      • 3/4 szklanki kakao
      • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • pół łyżeczki soli
      • 1 szklanka maślanki lub kefiru
      • 1/2 szklanki oleju
      • 2 jajka
      • 1 cukier waniliowy
      • 1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy rozpuszczalnej

      Do miski przesiać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek, sól.

      Do większej miski wlać maślankę, olej, jajka, wanilię. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników. Dodać suche składniki i zmiksować, krótko. Powoli dodawać gorącą kawę, mieszając.

      Gotową masę podzielić pomiędzy dwie tortownice* (moja ma średnicę 24cm, lecz mniejsze też są dobre, gdyż ciasto wyżej wyrasta) wyłożone papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka.

      Składniki na krem**:

      • 230 g gorzkiej czekolady
      • 2 łyżki kakao
      • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
      • 5 łyżek wody
      • 1 łyżka rumu lub wódki
      • 2 duże jajka
      • 1 łyżka cukru
      • szczypta soli
      • 1 szklanka śmietany kremówki

      Przed rozpoczęciem gotowania wymieszać w garnuszku połamaną czekoladę, kakao, kawę, wodę, rum, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej.

      Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z połową cukru do białości. Powoli wlewać roztopioną czekoladę (może być ciepła) i miksować tylko do połączenia się składników.

      W drugiej misce ubić białka, dodając pod koniec resztę cukru. Białka dodawać powoli do masy czekoladowej, delikatnie mieszając, do połączenia.

      Kremówkę ubić na sztywno. Dodać ją do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać, by nie było białych smug. Odstawić do lodówki do lekkiego stężenia.

      Składniki na polewę***:

      • tabliczka czekolady
      • ok 100 ml mleczka skondensowanego niesłodzonego

      Czekoladę wraz z mleczkiem podgrzać aż do powstania płynnej masy

      Wykonanie:

      Ostudzone ciasto przełożyć kremem (można dodać kilka pokrojonych truskawek do środka), resztę kremu rozprowadzamy na zewnątrz tortu. Dowolnie dekorujemy tort.

      * gdy nie mamy 2 tortownic radzę piec 2 razy po połowie ciasta, gdyż piekąc w całości może wyjść zakalec

      ** krem można zrobić z 3/4 składników, gdyż wychodzi go bardzo dużo aczkolwiek osobiście lubię się nim zajadać w postaci schłodzonego puddingu :)

      *** jak widać na zdjęciu u mnie polewa pełniła jedynie funkcję dekoracyjną, gdy chcemy pokryć cały tort polewą polecam jednak polewę z oryginalnego przepisu

      Życzę udanych tortów,

      Ela :)


      Czekolada w roli głównejTruskawki 2012

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      elamorela18
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 25 czerwca 2012 17:03
  • poniedziałek, 18 czerwca 2012
    • Szplytry Francuskie

      Przepis na te małe, pyszne ciasteczka mam jeszcze od mojej babci. Jest to kruche ciasto francuskie z owocowa marmoladą w środku polane białym lukrem. Ciasteczka te są bardzo proste w wykonaniu. Ważne jest to, żeby ciasto zrobić wcześniej, gdyż musi ono być co najmniej jedna noc w lodówce (Jeśli będzie dłużej, np. 2-3 dni, to nic nie szkodzi.).

      Szplytry Francuskie

      Składniki:

      Na kruche ciasto francuskie:

      2 kostki miekkiej margaryny (500g)

      1/2kg mąki

      3 żółtka jaj

      1/2 śmietany 18%

      Na lukier:

      150-200g cukru pudru

      1/2 łyżeczki oleju

      goraca woda

      Dodatkowe:

      marmolada twarda (najlepiej owocowa)

      Wykonanie:

      Kruche ciasto francuskie: Ucieramy margarynę z cukrem i żółtkami, następnie dodajemy mąkę i śmietanę i wszyystko razem mieszamy. ciasto odstawiamy do lodówki na całą noc.

      Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy z niego krążki np. szklanką. Na środek każdego krążka kładziemy niecałe pół łyżeczki marmolady i sklejamy ciastko na kształt pierożka. Ciastka układamy na blaszce. Można układać je bardzo blisko siebie. Blachy nie trzeba smarować, bo ciasto francuskie ma samo w sobie dużo tłuszczu. Cisteczka pieczemy w temp. 180-190 stopni (ja piekę 180 stopni z termoobiegiem) przez 10-15 minut (aż ciasteczka nabiorą złocistego koloru). Gotowe ciastka wykładamy na papier, żeby odsączyć trochę tłuszcz.

      Lukier: wsypujemy do małego garnuszka cukier puder i zalewamy wrzątkiem (cukier powinien znajdować sie ok. 1cm pod wodą) i zostawiamy na 10-15 minut. Cukier musi całkowicie przesiąknąć wodą. Po upływie tego czasu wbijamy w cukier raczkę łżeczki. Jeśli i uciekają bombelki powietrza to znaczy, że cukier cały przesiąkł wodą. Wylewamy nadmiar wody, dodajemy olej i energicznie mieszamy. W zalezności od konsystencji lukru, możemy dodać jeszcze wody jeśli wydaje nam się za gęsty. Lukier musi mieć taką konsystencję, żeby nam siędobrze smarowało nim ciasteczka. Nie może być za gęsty, ponieważ ciasto fracuskie się trochę rozwarstwia i może nam się przykleić do pędzelka. Następnie smarujemy zimne ciasteczka lukrem za pomocą pędzelka.

      Agata

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agatela18
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 18 czerwca 2012 13:59
  • sobota, 16 czerwca 2012
    • Ptasie Mleczko


      Ptasie Mleczko

      Ptasie Mleczko jest bardzo prostym w wykonaniu ciastem. Jest to kakaowy biszkopt z lekką mleczną pianką i polewą czekoladową. Ciasto nie jest w smaku bardzo słodkie (co nie oznacza, że nie jest w ogóle słodkie), a więc idealne na gorące, letnie dni. Przepis ten mam od mojej cioci i polecam go również Wam ;-). 


      Składniki (na biszkopt):

      • 6 jajek
      • 180g cukru
      • 130g mąki
      • 50g ciemnego kakao
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Na piankę:

      • 1/2l mleka
      • 5 łyżek cukru
      • 30g żelatyny
      • 150ml wody
      • 1/2l śmietany kremówki 30% lub 36%
      • 1 cukier waniliowy
      • kilka kropel soku z cytryny

      Na polewę:

      • 100g gorzkiej czekolady
      • 100g mlecznej czekolady
      • 1/2 łyżeczki masła
      • 2-3 łyżki mleka

      Wykonanie:

      Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy porcjami cukier i cały czas ubijamy. Po dodaniu cukru dodajemy po jednym żółtku nadal ubijając masę mikserem. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia mieszamy ze soba i przesiewamy, a następnie dodajemy porcjami do masy caly czas mieszając ją delikatnie łyżką. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20-30 minut.

      Pianka: Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na ok. 10 minut, żeby napęczniała. Podgrzewamy mleko z 3 łyżkami cukru (ale nie zagotowujemy). Żelatynę podgrzewamy cały czas mieszając, aż się rozpuści (UWAGA!!! Nie może się zagotować!). Wlewamy ją do mleka, mieszamy i odstawiamy, żeby lekko stężało (Trzeba co jakiś czas mieszać). Śmietanę ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami tężejące mleko i krótko ubijamy. Gotową masę rozprowadzamy na biszkopcie i wkładamy cisto do lodówki lub w inne zimne miejsce.

      Polewa: Rozpuszczamy czekoladę z masłem i mlekiem w kąpieli wodnej i czekamy chwilę, żeby polewa trochę wystygła (Nie można wylać gorącej na ciasto, bo pianka zacznie się topić). Gdy ostygnie zdobimy nią ciasto.

      Agata

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agatela18
      Czas publikacji:
      sobota, 16 czerwca 2012 20:24
  • piątek, 15 czerwca 2012
    • Puszysty sernik z musem truskawkowym

      sernik z musem

      Dzisiaj będzie puszyście i truskawkowo, jak sama nazwa sugeruje :) Przepis na sernik znalazłam u pani Doroty o tu. Postanowiłam sprawdzić jak ten mega puszysty sernik będzie się komponował z moimi ulubionymi owocami letnimi. Miał być mus upieczony, ale sernik strasznie popękał dlatego jest polany :)


      Składniki na sernik:

      • 750 g twarogu tłustego lub półtłustego zmielonego przynajmniej dwukrotnie
      • 1,5 szklanki mleka
      • 50 g miękkiego masła
      • 3 łyżki mąki ziemniaczanej z czubem
      • 6 jaj, białka oddzielone od żółtek
      • 3/4 szklanki cukru
      • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g)
      • aromat waniliowy do smaku

      Przygotowanie:

      Twaróg zmiksować na gładką masę z masłem, żółtkami, cukrem, mąką ziemniaczaną, aromatem. Dodać mleko i zmiksować (masa będzie bardzo rzadka). Białka ubić na sztywną masę, delikatnie wmieszać do masy serowej.

      Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę serową. Piec około 60 - 70 minut w temperaturze 180ºC w kąpieli wodnej. Gdy ciasto zacznie się rumienić można przykryć folią aluminiową. Wystudzić.

      Składniki na mus:

      • ok 300-400g truskawek
      • tabliczka białej czekolady
      • cukier do smaku

      Wykonanie:

      Mus podgrzać mieszając, jednocześnie roztopić czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy czekolada się roztopi dodać ją do musu. Podgrzewać mieszając do zniknięcia grudek czekolady. Ciepły mus wylać na ostudzony sernik. Schłodzić w lodówce przez 3 godziny.

      PS. Sernik mimo kąpieli wodnej popękał, aczkolwiek dzięki masie truskawkowej nikt tego nie zauważył :)

      Smacznego,

      Ela

      sernik z musem


      Truskawki 2012

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Puszysty sernik z musem truskawkowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      elamorela18
      Czas publikacji:
      piątek, 15 czerwca 2012 15:03
  • wtorek, 12 czerwca 2012
    • Narodowe euro galaretki

      euro galaretkiCo prawda galaretki zrobiłam przed meczem Polska-Grecja, ale wczoraj wróciłam z naszej stolicy i nie udało mi się uciec przed powszechnie tam panującym piłkoszałem. Nie ukrywam, że jest mi z tym dobrze, bo piłkę lubię oglądać, ale mam propozycję dla gospodyń domowych, które niekoniecznie chcą wysłuchiwać komentatora przez cały mecz. Jest to idealna i szybka propozycja dla wszystkich pań, które chcą wspomóc swoich panów kulinarnie podczas euro :) Przepis znalazłam tutaj, choć niestety moje galaretki nie chciały wyjść tak łatwo jak te od Diany. Zdjęcie jest jakie jest, bo niestety nie miałam czasu ich ładniej sfotografować, tym bardziej, że pod ręką miałam tylko komórkę, a czas gonił, bo przerwa meczu zbliżała się nieubłaganie.


      Składniki (mi wyszło koło 20 galaretek w małych foremkach):

      • 2 czerwone galaretki dowolnego smaku (może być truskawkowa, wiśniowa, malinowa itp.) 
      • 0,5l mleka
      • 3,5 łyżeczki żelatyny
      • cukier wanilinowy lub cukier do smaku
      • ulubiony trunek w ilościach dowolnych (ja dałam 200ml malibu i tyle samo wiśniówki)
      • woda do rozpuszczenia galaretek

      Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (max 1/3 szklanki). Ciepłe mleko mieszamy z żelatyną. Dodajemy cukier do smaku. Po ostygnięciu mleka dodałam Malibu. Wlewamy mleczną galaretkę do połowy foremki i wstawiamy do lodówki na min. 1,5 godziny do stężenia.

      Rozpuszczamy czerwone galaretki według opisu na opakowaniu, lecz dajemy mniej wody (w zależności od ilości alkoholu). Po przestygnięciu dodajemy ulubiony trunek. Jeśli białe galaretki już stężały można zalewać czerwonymi.

      PS. Galaretki wychodzą łatwiej jeśli wsadzimy je pod gorącą wodę.

      PS 2. Można przygotować kilka galaretek w wersji bez alkoholu jeśli posiadacie małych kibiców :)


      Galaretki są bardzo proste i samo przygotowanie zajmuje mało czasu, ale zważając na tężenie galaretek trzeba je przygotować na kilka godzin przed meczem :)

      Życzę smacznego,

      Ela

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agatela18
      Czas publikacji:
      wtorek, 12 czerwca 2012 11:32
  • piątek, 08 czerwca 2012
    • 3Bit

      3Bit

      Znalazłam dzisiaj zdjęcia tego oto pysznego ciacha, więc postanowiłam podzielić się z Wami moją wersją tego przepisu. Ciasto jest słodkie i bardzo sycące. Przepis ten jest na dużą blachę (40x30 cm lub 50x30 cm).


      Na biszkopt kakaowy:

      • 6 jajek
      • 180 g cukru
      • 140 g mąki
      • 40 g ciemnego kakao
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Na krem:

      • 1 puszka mleka skondensowanego gotowanego, słodzonego lub gotowej masy krówkowej (kajmak)
      • 250 g masła

      Na polewę:

      • 100 g mlecznej czekolady
      • 50 g gorzkiej czekolady
      • 1/2 łyżeczki masła
      • 1 łyżeczka wody

      Składniki dodatkowe:

      • 2 duże paczki krakersów Lajkonik (180 g)
      • siekane orzechy włoskie

      Wykonanie:

      Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy porcjami cukier, gdy dodamy cały cukier wrzucamy po jednym żółtku cały czas miksując. Przesiewamy mąkę z kakaem i proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami do ciasta cały czas delikatnie mieszając łyżką. Gotowe ciasto wylewamy na blachę wyłożona papierem. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20-39 minut. Upieczony biszkopt po wystygnięciu kroimy na pół.

      Krem: Ubijamy masło dodając porcjami masę krówkową.

      Składanie ciasta:

      1. 1/2 biszkoptu
      2. 1/3 kremu
      3. krakersy
      4. 1/3 kremy
      5. krakersy
      6. 1/3 kremu
      7. 1/2 biszkoptu

      Polewa: rozpuszczamy w kąpieli wodnej czekolady, masło i wodę.

      Polewę rozprowadzamy na wierzchy ciasta i posypujemy orzechami.

      Agata

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agatela18
      Czas publikacji:
      piątek, 08 czerwca 2012 11:41
    • Shrek


      Shrek

      Kolejny dzień przyjemnie spędzony w kuchni. Tym razem piekłam ciasto na festyn i z tego powodu nie mogłam zrobić zdjęcia, które pokazałoby jak wygląda ciasto w środku, gdyż musiałam oddać je w całości ;-). Ciasto można zrobić w dowolnym kolorze. Ja tym razem zrobiłam zielone tak jak jest w oryginalnym przepisie, ale wcześniej próbowałam upiec je w kolorze czerwonym i wyszło równie smaczne. Przepis mam z jakiejś strony internetowej, niestety już nie pamiętam z jakiej.


      Składniki:

      Na biszkopt:

      • 4 jajka
      • 120g cukru
      • 120g mąki
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

      Na zielony krem:

      • 1 l zielonego soku PysiolubKubuś
      • 3 budynie śmietankowe

      Na biały krem:

      • 0,5 l śmietany kremówki 30% lub 36%
      • 1 zielona galaretka

      Dodatkowe składniki:

      • 2 opakowania biszkoptów z galaretka w czekoladzie (np. Delicje)
      • 1 zielona galaretka

      Wykonanie:

      Biszkopt:  Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka na sztywno, gdy już białka bedą ubite dodajemy porcjemi cukier, a nastepnie po jednym żółtku. Nastepnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy porcjami do ciasta delikatnie mieszając łyżką. Cisto wylewamy na blachę wyłożona papierem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy od 20-30 minut (Czas pieczenia zależy od mocy waszego piekarnika).

      Zielony krem: W 1,5 szklamy soku rozpuszczamy budynie (jesli nie są to budynie słodzone trzeba dodać cukier wg. przepisu ma opoakowaniu). Resztę soku gotujemy. Gdy się zagotuje odstawaiamy, wlewamy budyń rozpuszczony w soku cały czas mieszając (jeśli sie boicie,że zrobią się kluchy to można wymieszać mikserem na niskich obrotach) i jeszcze raz zagotowujemy. Ciepłą masę (Nie gorącą!!!) rozprowadzamy na biszkopcie i układamy na niej biszkopty z galaretką.

      Biały krem: Rozpuszczmy galaretke w szklance wody i odstawiamy w zimne miejsce, żeby stężała (UWAGA!!! Galaretka nie może całkowicie stężeć!). Ubijamy śmietanę na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy porcjami galaretkę i jeszcze chwilke ubijamy. Gotową masę rozprowadzamy na cieście.

      Galaretka: Rozpuszczamy galaretkę w 0,5l wody i już tężejąca wylewamy na ciasto. Odstawiamy cisto aż dobrze zastygnie.

      Agata

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agatela18
      Czas publikacji:
      piątek, 08 czerwca 2012 11:11
  • środa, 06 czerwca 2012
    • Orzeźwiająca tarta z musem truskawkowym

       

      Tarta z musem truskawkowym

      Może za oknem lata nie ma, ale w moim domu owszem. Dla mnie lato to świeże owoce i wolne od nauki. Dlatego kiedy mama przyniosła do domu 2,5 kg świeżych truskawek od razu wiedziałam co z nich zrobić. Natknęłam się ostatnio na przepis na dietetyczny mus owocowy o tutaj: ekscentryczny parowar i tak mi on przypadł do gustu, że stwierdziłam, że niezła by była z nim tarta. No i nie myliłam się! Przepis na spód do tarty wzięłam od pani Doroty stąd i... po raz kolejny doszłam do wniosku, że muszę kupić nową foremkę do tarty. Niestety moja ma naokoło spodu wgłębienie, co "pożera" strasznie dużo ciasta dlatego nie potrafię wyczuć różnicy w składnikach, ale już niedługo (jak tylko będą fundusze) zakupię sobie nową. Tak czy śmak ciasto (a może bardziej deser?) jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Życzę powodzenia :)

       

      Składniki na spód:

      • 1 duże żółtko
      • 2,5 łyżeczki zimnej wody
      • 200g mąki przennej
      • 60-70g cukru
      • szczypta soli
      • 150g zimnego masła pokrojonego na kawałki

      Składniki na suchy spód wyrobić (ja wyrabiałam ręcznie, lecz można w malakserze), zawinąć w folię i schłodzić przez 30 min w lodówce.

      Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je lub wcisnąć w dno formy na tartę (osobiście wolę drugą opcję), wysmarowanej wcześniej masłem (moja forma ma średnicę 28 cm dlatego zmieniłam oryginalne proporcje). Wyrównać, ponakłuwać widelcem. Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia (lub papier śniadaniowy jeśli nie posiadamy do pieczenia), a następnie na papier wysypać fasolę, ryż, kulki ceramiczne lub też zwykłe kamyki (cokolwiek co obciąży ciasto). Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w temperaturze 190ºC przez 15 minut. Następnie usunąć papier i piec kolejne 7-9 min, do lekkiego zbrązowienia spodu. Odstawić do ostygnięcia.

      Składniki na mus:

      • ok. 500g truskawek
      • pół gruszki
      • 200g jogurtu 0%
      • 3 łyżki żelatyny
      • 16 tabletek słodziku
      • można dodać kilka listków mięty
      • 1/3 szklanki wody

      Dla posiadaczy blendera wykonanie jest banalnie proste. Wrzucamy wszystko oprócz żelatyny i wody do blendera i miksujemy na gładką masę (tak, żeby nie było kawałków owoców). Na koniec rozpuszczamy żelatynę w 1/3 szklanki wody i dolewamy do musu.

      Gdy spód od tarty ostygnie wylewamy mus. Wstawiamy na 2 godz. do lodówki, aby mus stężał. Po 2 godzinach możemy wcinać pyszną tartę.

      tarta z musem

      Smacznego,

      Ela

       

       


      Truskawki 2012

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Orzeźwiająca tarta z musem truskawkowym”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agatela18
      Czas publikacji:
      środa, 06 czerwca 2012 14:12
  • wtorek, 05 czerwca 2012
    • Domowa Bułeczka

      Dzisiaj, w czasie gotowania obiadu, przypomniało mi się, że moja ciocia piekła kiedyś pyszna domowa bułeczkę. Stwierdziłam, że w sumie to miałabym ochotę kanapki ze świeżo upieczonej bułeczki, więc szybko zadzwoniłam do cioci z prośba o podanie przepisu i zabrałam się do roboty. Przepis jest naprawdę prosty.

      Domowa Bułeczka

      Składniki:

      1300g mąki

      130g świerzych drozdży

      2łyżeczki cukru

      2łyżeczki soli

      2 duże jajka

      100ml oleju

      0,5-1l mleka

      Wykonanie:

      Mąke przesiać do miski i zrobić w niej dośc duże wgłebienie. Do wgłębienia wsypać pokruszone drożdże, cukier i zalać niewielka ilośćią mleka. Troszkę drodżdże wymieszać tak aby sie rozpuściły w mleku i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy nasze drożdże urosną dodać rozkłucone jajka, olej , sól i mleko, a następnie wymieszać (ilość mleka zalezy od konsystencji ciasta jakie wam wyjdzie, ja dałam ok 700ml). Mieszać ciasto ok. 10-15 minut. Następnie posypac ciasto odrobiną mąki i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto już wyrośnie przekładamy je do podłużnych form, takich, w których pieczemy babki (Powinny wyjść ok 3 małe formy o długości ok 30 cm. Ja włożyłam do jednej małej i jednej dużej). Pozostawiamy cisto do wyrośniecia w formach (nie powinno wyrosnąć ponad formę) i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40minut.

      Agata

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agatela18
      Czas publikacji:
      wtorek, 05 czerwca 2012 21:21
  • poniedziałek, 04 czerwca 2012
    • Babeczki z masą czekoladowo-serową

      Dzisiaj dopadła mnie wieelka ochota ma coś słodkiego, więc postanowiłam coś upiec. Jednak z racji tego, iż nic mi się dzisiaj nie chce, musiał to być szybki przepis, przy którym nie ma dużo roboty. Idealne wydały mi się kruche babeczki z masa czekoladowo-serową. Ich wykonanie nie zajmuje duzo czasu, ale jestem pewna, że zadowolą największego smakosza ;-).
      Przepis pochodzi ze strony http://ciasteczkowepotwory.blox.pl/html i jest trochę przeze mnie przerobiony. Użyłam też zwykłych foremek do babeczek (6 cm średnicy ), a nie tych malutkich.

      Babeczki

      Składniki:

      Na spód:

      350g mąki

      170g masła

      2 łyżki cukru

      ok. 2 łyżki zimnej wody

      Na nadzienie:

      250 g sera twarogowego imperiał

      6-8 łyżek cukru

      2 jajka

      100g czekolady gorzkiej/deserowej

      Sposób przygotowania:

      Mąkę przesiewamy i za pomocą palców wcieramy w nią kawałki zimnego masła, aż powstaną "okruszki". Dodajemy cukier i mieszamy. Następnie wlewamy wodę i szybko zagniatamy ciasto. (Może być potrzebne trochę więcej wody. To zależy od konsystencji ciasta jakie wam wyjdzie. Powinno się ono ładnie formować i nie kleić do rąk.)

      Cisto na ok. 15 minut wkładamy do lodówki.

      Podczas, gdy ciasto się chłodzi w lodówce przygotowujemy nadzienie czekoladowo-serowe: Ser ucieramy z cukrem (ja do tego użyłam miksera) i dodajemy rozkłócone jajka, a następnie roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę. 

      Wykładamy foremki do babeczek ciastem. (Można rozwałkować ciasto, wykrawać np. szklanką kółka i wykładać nimi foremki. Ja wkładałam kawałek ciasta do foremki i wylepiałam ją po prostu palcami.). Do babeczek nakładamy po łyżce masy czekoladowo-serowej (powinna ona wypełniać ok. połowę babeczki). Babeczki pieczemy ok. 20-30 minut w temperaturze 180ºC z termoobigiem lub 190ºC bez termoobiegu.

       Agata

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Babeczki z masą czekoladowo-serową”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agatela18
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 04 czerwca 2012 14:53

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny


Napisz do mnie



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa