Próby piekarnicze Eli

Mój blog wynikający z odkrytej pasji do wypieków.

Wpisy

  • piątek, 25 października 2013
    • Jesienny sernik dyniowy

      sernik dyniowy z nutą korzenną

      Dynia to takie warzywo, z którego właściwie można zrobić wszystko. Sernik z nią chodził mi po głowie już od zeszłego roku. Ten sernik pochodzi z przepisu Pani Edyty Brackiej, której wyższość musiałam uznać w konkursie, gdzie brało udział moje dyniowe brownies. Trochę przerobiłam przepis, ze względu na moje lodówkowe zapasy, a także na moją studencką kieszeń :) Oryginalny przepis można zobaczyć tutaj.


      Składniki (spód):

      • 250 g ciastek digestive
      • 80 g roztopionego masła
      • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

      Ciastka rozgniatamy i łączymy z masłem i przyprawą do piernika. Tortownicę (24-26 cm) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Masę ciasteczkową wgniatamy w spód formy, tak by utworzyła równomierny spód. Wstawiamy masę do lodówki.

      Składniki (masa serowa):

      • 5 jaj
      • 500 g 2-krotnie zmielonego twarogu
      • 250 g mascarpone
      • 120 g cukru
      • 1 opakowanie (16 g) cukru wanilin. (lub 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii)
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
      • skórka otarta z 1 pomarańczy
      • ok 2 łyżeczek soku z pomarańczy
      • 450 g musu z dyni*

      Mieszamy mascarpone z twarogiem do ich połączenia. Dodajemy resztę składników, za wyjątkiem musu z dyni i wszystko miksujemy krótko do połączenia składników. Dodajemy dynię i mieszamy łyżką do połączenia składników. Wykładamy całą masę na schłodzony spód i pieczemy w kąpieli wodnej** przez 50-60 min w 170oC (termoobieg).

      * jak zrobić mus dyniowy pisałam już w poprzednim poście.

      ** przez kąpiel wodną rozumie się wstawienie piętro niżej do piekarnika naczynia żaroodpornego z wrzątkiem

      Życzę smacznego,

      elamorela :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Jesienny sernik dyniowy”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agatela18
      Czas publikacji:
      piątek, 25 października 2013 15:04
  • niedziela, 20 października 2013
    • Ciasto dyniowe idealne na halloween

      halloweenowe ciasto dyniowe

      Znów nadeszła pora na jeden z moich ulubionych składników sezonowych. Lato już dawno za nami, czyli owoce letnie poszły w niepamięć, teraz czas na dynię! Dynia jest świetna, ze względu na swoje walory smakowe, a także dlatego, że z jednego warzywa jestem w stanie zrobić kilka ciast lub innych przetworów, to się nazywa oszczędność! Aktualnie w lodówce czeka gotowy mus, a połowa dyni poszła do zamrożenia, bo takiej ilości na raz nie byłabym w stanie przerobić.

      Przepis pochodzi w oryginale z kwestii smaków, lecz ja korzystałam ze zmodyfikowanej wersji dostępnej tutaj. Poniekąd możecie już to ciasto kojarzyć, bo z niego właśnie powstało moje słynne wśród znajomych dyniowe brownies.


      Składniki:

      • 250g musu z upieczonej dyni
      • 200g masła lub margaryny
      • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 szklanka cukru (dałam 3/4 białego i 1/4 brązowego)
      • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (z braku ekstraktu 1 opakowanie 16g cukru wanil.)
      • 3 jajka
      • skórka starta z 1 pomarańczy
      • 50g białej czekolady

      Przygotowanie:

      Jeśli chodzi o mus z dyni: kroimy ok 1/4 dyni (moja dynia miała ok 2-3 kg) na kawałki (razem ze skórką) i pieczemy ją przez 45 min w piekarniku nastawionym na 180oC. Po upieczeniu obieramy ze skórki (wtedy łatwiej odchodzi) i miksujemy w blenderze.

      Piekarnik zostawiamy nagrzany do 180oC. Masło roztapiamy w garnuszku, dodajemy do niego cukier i ekstrakt waniliowy, mieszamy do ich całkowitego roztopienia, po czym odstawiamy z palnika. 

      Do roztopionego masła dodajemy mus z dyni i startą skórkę z pomarańczy, mieszamy łyżką do połączenia składników. Odkładamy z tej masy pół szklanki na polewę, a do reszty dodajemy żółtka i znów mieszamy do połączenia składników. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy w 3 partiach do masy, za każdym razem dokładnie mieszając. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym dodajemy ją do ciasta delikatnie mieszając łyżką tylko do połączenia składników. Tortownicę (moja 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy margaryną, następnie wlewamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika na ok 50 min (termoobieg), pieczemy do tzw suchego patyczka. 

      Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, po czym miksujemy ją z odłożoną masą dyniową. Tak przygotowaną polewę nakładamy na ostudzone ciasto.

      Smacznego,

      elamorela :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Ciasto dyniowe idealne na halloween”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agatela18
      Czas publikacji:
      niedziela, 20 października 2013 17:31
  • niedziela, 13 października 2013
    • Klasyk jesienny - ciasto ze śliwkami!

      placek ze śliwkami na maślance

      Trochę mnie tu nie było. Niby były wakacje, niby sporo czasu wolnego, a tu wcale nie tak kolorowo. Ale w końcu trochę czasu w weekend się znalazło, placek ze śliwkami leży i kusi w kuchni, więc wszystko powraca do normy :)

      Wracając do ciasta...przepis dostałam od teściowej (takie przepisy są zdecydowanie najlepsze!). Ciasto można dopasować do dowolnej pory roku, w zależności od tego jakimi owocami dysponujemy. Z racji, że u nas szaro i buro za oknem to ciasto śliwkowe aż się prosiło o zrobienie. Mało roboty, bardzo proste ciasto, do tego smaczne - czego chcieć więcej?


      Składniki (na ciasto):

      • 1 szklanka maślanki
      • 2 jaja
      • 1 szklanka cukru
      • 1/2 szklanki oliwy
      • 21/2 szklanki mąki
      • 1 opakowanie (16g) cukru wanilinowego
      • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

      na kruszonkę:

      • 3/4 szklanki mąki
      • 3/4 szklanki cukru
      • 1/2 kostki* miękkiego masła lub margaryny

      dodatkowo owoce sezonowe (jagody, maliny lub jak w moim przypadku śliwki)

      Przygotowanie:

      Cukier i jajka ubijamy mikserem. Dodajemy maślankę i oliwę ponownie miksując do połączenia składników. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, powoli dodajemy ją do ciasta cały czas miksując. Dodajemy cukier waniliowy i ponownie miksujemy krótko. Wykładamy blaszkę (22x32cm) papierem do pieczenia, wylewamy na nią ciasto i układamy owoce na wierzchu (śliwki skórką do dołu).

      Masło ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę i zagniatamy tak, by powstały grudki. Rozkruszamy masę na owocach. Ciasto pieczemy 55 min w 180oC (termoobieg).


      * standardowa kostka masła ma 250g 

      Życzę smacznego,

      Ela :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agatela18
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 października 2013 15:36

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny


Napisz do mnie



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa