Próby piekarnicze Eli

Mój blog wynikający z odkrytej pasji do wypieków.

Wpisy

  • środa, 26 września 2012
    • Śliczne funfetti cupcakes

      funfetti cupcakes

      Dzisiaj przedstawiam babeczki, które zachwyciły mnie wyglądem. Słodkie i kolorowe funfetti cupcakes. Przepis i czarujące zdjęcia znalazłam na Brenda's Canadian Kitchen, radzę zaglądnąć, gdyż moje babeczki nie wyszły niestety tak kolorowo jak tam (popełniłam jeden malutki błąd). Tak czy śmak polecam, najlepsze są dzień po upieczeniu, bo krem nie jest wtedy tak słodki jak zaraz po udekorowaniu.


      Składniki (ok 12 babeczek):

      • 1 1/4 szkl. mąki pszennej
      • 1 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/8 łyżeczki soli
      • 3 białka
      • 3/4 szkl. cukru + 1/2 łyżeczki
      • 1/2 szkl. mleka
      • 1/2 łyżeczki cukru wanilinowego
      • 115g masła
      • 4 kopiaste łyżki kolorowych cukierków dekoracyjnych (funfetti)

      Przygotowanie:

      Rozgrzać piekarnik do 180oC. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól. Odstawić. Roztrzepać 1 białko aż uzyska lejącą konsystencję. Wymieszać mleko z cukrem wanilinowym. Ubijać masło przez 30 sek, po czym dodać 3/4 szkl cukru nadal ubijając do uzyskania jasnej, kremowej konsystencji. Dodawać roztrzepane białko łyżka po łyżce miksując przez kolejne 3 min. Następnie dodać 1/4 przesianych składników i wymieszać gumową szpatułką (lub drewnianą łyżką), następnie dodać 1/3 waniliowego mleka i wymieszać tylko do połączenia składników. Powtarzać tą czynność na zmianę kończąc na suchych składnikach. W osobnej misce miksować resztę białek, dodając po 30 sek 1/2 łyżeczki cukru,aż do uzyskania sztywnej piany. Delikatnie wmieszać pianę z białek do masy drewnianą łyżką dodając pod koniec funfetti. Piec przez 18-20 min aż do suchego patyczka. Ostudzić.

      funfetti cupcakes

      Krem maślany:

      • 230g masła
      • 4 szkl. cukru pudru
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      • 2 łyżki mleka

      Ubić masło na gładką masę dodając w połowie ekstrakt z wanilii. Następnie dodawać po 1 szkl. cukru dokładnie miksując. Należy pamiętać o częstym zbieraniu masy ze ścian i spodu miski. Dodać mleko i ubijać aż krem będzie lekki i puszysty, a cukier nie będzie wyczuwalny. Wsadzić do lodówki na ok 15 min. Po wyjęciu dowolnie udekorować.

      Smacznego,

      Ela :)

      funfetti cupcakes

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Śliczne funfetti cupcakes”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      elamorela18
      Czas publikacji:
      środa, 26 września 2012 20:43
  • niedziela, 23 września 2012
    • Włoskich klimatów część dalsza zatem...cantucci!

      cantucci

      Koleżanka poczęstowała mnie nimi parę dni temu, po pierwszym gryzie poprosiłam o przepis, a po 2 dniach leżały już zrobione już u mnie w domu :) Ciastka są twarde, lecz to jest właśnie ich znak rozpoznawczy. Twardy środek, a "skórka" jeszcze twardsza. Znajomi stwierdzili, że moje były mniej twarde od cantucci koleżanki, co im odebrało zabawę, bo nie bali się już, że połamią sobie na nich zęby, lecz dla mnie były idealne. Przepis minimalnie zmodyfikowany, lecz wzięty ze znanego chyba wszystkim kotleta.


      Składniki (ok. 30-40 ciastek):

      • 150g migdałów
      • ok 350g mąki
      • 150g cukru
      • 3 jajka
      • 1 łyżka cukru wanilinowego
      • odrobina aromatu waniliowego
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Przygotowanie:

      Migdały podprażyć w piekarniku przez ok 4-5 min w temp 180oC. Zmiksować jajka z cukrem, cukrem wanilinowym i aromatem. Połowę migdałów zmielić na drobno. Do zmiksowanej masy dodawać stopniowo mąkę i mieszać drewnianą łyżką. Mniej więcej w połowie dodać wszystkie migdały. Gdy ciasto stanie się gęste zacząć zagniatać. Uformować 2 lekko spłaszczone wałeczki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 150oC i piec ok 30 min (bez termoobiegu 35-40). Po wyjęciu ciasta z piekarnika pokroić je na kromki. Ułożyć kromki na blaszce i piec jeszcze przez 10 min w tej samej temperaturze.

       

      Świetnie smakują maczane w kawie, lecz czytałam, że Włosi preferują maczać w winie.

      Życzę smacznego,

      Ela

      cantucci z kawą

      A tak swoją drogą zaczęłam się bawić w latte arty na kawie. Dla tych, którzy chcieli by się w tym zapoznać polecam stronkę kawa to podstawa. A oto moje dzieło :)

      serducho latte art

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      elamorela18
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 września 2012 18:35
  • wtorek, 11 września 2012
    • Smaczne, proste i włoskie czyli... bruschetta

      bruschetty

      W związku z promocjami jakimi uraczyła nas biedronka ostatnimi czasy (mnóstwo włoskich produktów za niewielkie pieniądze) postanowiłam zrobić coś w tym klimacie. Pomidory na działkach już się kończą, więc trzeba skorzystać z ostatniej szansy wykorzystania swoich (lub też babcinych :)).


      Składniki (2-3 porcje):

      • 5 bułek typu ciabatta
      • 4-5 pomidorów (zależy od wielkości)
      • 2 ząbki czosnku
      • 4-5 łyżek miękkiego masła
      • bazylia świeża lub suszona
      • sól i pieprz do smaku

      Przygotowanie:

      Kroimy pomidory w drobną kostkę i wkładamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią i wstawiamy do lodówki. Przygotowujemy masło czosnkowe przepuszczając czosnek przez praskę do małej miseczki. Dokładnie mieszamy z masłem. Kroimy bułki na pół, smarujemy masłem i wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 220oC na ok 5 min. Bułki mają nabrać złocistego koloru. Po wyciągnięciu z piekarnika nakładamy pomidory na ciepłe ciabatty.

      Smacznego,

      Ela :)

      bruschetty

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      elamorela18
      Czas publikacji:
      wtorek, 11 września 2012 19:08
  • sobota, 01 września 2012
    • Muffinki miodowe z nutką dzikiej róży

      muffinki miodowe

      Kilka dni temu postanowiłyśmy urządzić sobie z dziewczynami babski wieczór. Z tej okazji wybrałyśmy się do kina i... oczywiście wypadało coś upiec! Od dawna kusił mnie w domu mój miód różany, który mama kupiła we Włoszech i nie mogłam się powstrzymać żeby go tutaj użyć. Niestety nie mam ani aromatu różanego ani suszonych płatków dzikiej róży... a przydały by się do wzmocnienia smaku :)


      Składniki:

      • 250g mąki
      • 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
      • 100 g cukru
      • 50 g musli (dałam z cynamonem i suszonym jabłkiem)
      • 125 g roztopionego masła
      • 50 ml miodu (u mnie różany)
      • 100 ml mleka

      Dodatkowo:

      • płatki migdałów do ozdoby

      Przygotowanie:

      Suche składniki przesiać do mniejszej miski i wymieszać. Resztę składników zmiksować w większej misce. Dodać składniki suche do mokrych i wymieszać drewnianą łyżką do połączenia składników. Piec w temp. 180oC przed 25 min.

      Proste i szybkie, prawda? Życzę smacznego :)

      Ela

      muffinki miodowe 2

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Autor(ka):
      elamorela18
      Czas publikacji:
      sobota, 01 września 2012 17:11

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny


Napisz do mnie



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa