Próby piekarnicze Eli

Mój blog wynikający z odkrytej pasji do wypieków.

Wpisy

  • czwartek, 12 lipca 2012
    • Tarta śmietanowa z owocami leśnymi

      tarta z owocami leśnymiDzisiejsza tarta to mój wymysł własny. Wynikł on z dobrej ceny czerwonych porzeczek i ochoty na coś słodkiego z owocami. Przepis na spód wzięłam z gazety. Tartę robi się szybko i jest bardzo prosta w wykonaniu :) Podaję przepis przerobiony (podwojony) ze względu na moją foremkę o średnicy 26cm, której wgłębienia na brzegach zabierają bardzo dużo ciasta.


      Składniki (spód):

      • 200g zimnego masła
      • 350g mąki
      • 150g cukru
      • 2 jajka

      Pokrojone na kawałki masło, mąkę, cukier i jajka zagnieść na ciasto. Zawinąć je w folię i wstawić na 30 min do lodówki. Formę do tarty dokładnie natłuścić. Ciasto rozwałkować lub "wgnieść" w foremkę (26 cm), ponakłuwać widelcem. Na wierzch położyć papier do pieczenia i obciążyć (fasolą, grochem, kamykami itp.). Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 175oC (termoobieg: 150oC). Piec 15-20 min. Następnie ciasto wyjąć, usunąć papier z obciążeniem i piec w tej samej temperaturze przez dalsze 5-10 min. Wyjąć i ostudzić.

      Składniki (nadzienie):

      • 400g śmietany kremówki
      • 250 g (1 opakowanie) serka mascarpone
      • 3 łyżki cukru pudru
      • 400g dowolnych owoców leśnych
      • ok. 100g wiórek kokosowych

      Śmietanę ubić z cukrem pudrem pod koniec dodając mascarpone. Gdy masa będzie ubita dosypać wiórki kokosowe i owoce. Delikatnie wymieszać łyżką.

      Masę wykładać na ostudzony spód. Ciasto schłodzić w lodówce.

      Smacznego :)

      Ela

      owocki


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      elamorela18
      Czas publikacji:
      czwartek, 12 lipca 2012 13:33
  • czwartek, 05 lipca 2012
    • Tort dla fana piłki nożnej + lukier plastyczny

      tort fcb 2Tak więc w końcu znalazłam czas na dodanie tego tortu :) Został on zrobiony na 23 urodziny mojego chłopaka i wywołał nie lada szum na jego urodzinach. Chyba jeszcze żaden jego znajomy nie dostał tortu na takim "wypasie" :) Pomysł wynikł z połączenia kilku przepisów. Ciasto jest mocno czekoladowe i wygląda jak prawdziwa ziemia a trawa...no cóż każdy nie mógł się nadziwić, że nie jest prawdziwą murawą :)


      Ciasto samo w sobie, które chowa się pod "murawą" pochodzi z podwojonej wersji poprzedniego wpisu (forma prostokątna 25x35cm). Murawa jest to po prostu pokruszone ciasto Red Velvet w kolorze zielonym zrobione z połowy tego przepisu. Na czym skupię się tutaj to lukier plastyczny.

      Basia robiąca herb

      Składniki:

      • ok. 300g cukru pudru
      • 50g glukozy
      • 2 łyżeczki żelatyny
      • 35ml wody
      • aromat w wybranym smaku

      Wykonanie:

      Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja. Należy uważać aby masa się nie zagotowała. Jeśli się zagotuje należy ją wyrzucić i zrobić od nowa.

      Gdy płyn przestygnie (lecz nie całkowicie) dodać aromat, a następnie dodawać po trochu cukru pudru, ciągle mieszając. Gdy masa zmieni swoją konsystencję na stałą radzę ubijać z cukrem pudrem na desce aż do momentu gdy będzie miała konsystencję plasteliny.

      Masę można rozwałkować i obłożyć nią tort lub lepić z niej dowolne figurki. Można dodać barwniki przed dodaniem cukru pudru lub też malować nimi gotową masę.

      Życzę miłego lepienia :)

      Ela

      tort fcb


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Tort dla fana piłki nożnej + lukier plastyczny”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      elamorela18
      Czas publikacji:
      czwartek, 05 lipca 2012 18:56

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny


Napisz do mnie



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa