Próby piekarnicze Eli

Mój blog wynikający z odkrytej pasji do wypieków.

Wpisy

  • piątek, 18 kwietnia 2014
    • Żytnia babka cytrynowa

      żytnia babka cytrynowa

      Święta zbliżają się wielkimi krokami. Długi czas nie czułam ich klimatu, chyba dlatego, że miałam zbyt wiele spraw na głowie żeby o nich myśleć. Odkładałam czas pieczenia świątecznego na ostatnią chwilę, jak zawsze z resztą. Zostały przecież tylko 2 dni tak na dobrą sprawę. 2 dni do stołu, który będzie się uginał smakowitościami, a my nie będziemy wiedzieli za co się najpierw zabrać i czego spróbować... I jak tu trzymać się wiosennego postanowienia, że na lato będziemy mieć piękną sylwetkę?

      I tu przychodzi z odsieczą żytnia babka. Z racji, że ostatnio staram się ograniczać gluten do minimum postanowiłam trochę poeksperymentować. Ta babka może stać się zdrowym zamiennikiem na Waszych świątecznych stołach. Na moim zagości na pewno pierwszy, ale nie ostatni raz.


      Składniki:

      • 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
      • 6 jaj
      • 200 g cukru białego lub 250 g trzcinowego
      • 70 g zmielonych orzechów włoskich
      • 2 łyżki kakao
      • sok i skórka otarta z 1 cytryny
      • skórka otarta z 1 pomarańczy
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      • 6-7 łyżek oliwy z oliwek
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      • można dodać garść pokrojonych w małą kostkę daktyli
      • płatki migdałowe do dekoracji

      Piekarnik nagrzać do 180oC. Keksówkę o wymiarach 9x25 cm dokładnie wysmarować tłuszczem.

      Żółtka oddzielić od białek i ubić wraz z cukrem. Następnie dodać ekstrakt waniliowy, sok z cytryny oraz skórkę z pomarańczy i cytryny, miksować aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać zmielone orzechy i ponownie zmiksować do połączenia składników. Dalej miksując stopniowo dodawać oliwę. Na koniec dodawać partiami mąkę i miksować aż to połączenia wszystkich składników. Należy pamiętać o zbieraniu masy z brzegów miski!

      Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pianę delikatnie wmieszać drewnianą łyżką do masy na babkę.

      3/4 masy wyłożyć do formy. Odłożyć 3 łyżki masy na później, a resztę wymieszać z kakao. Masę kakaową wyłożyć wzdłuż formy na środku. Na sam koniec to samo zrobić z odłożoną masą. Całość posypać płatkami migdałowymi. Ciasto piec przez 50-60 min (w zależności od piekarnika) w termoobiegu. Ciasto będzie gotowe, gdy włożona w środek wykałaczka wyjdzie czysta.

      Życzę wszystkim smacznych i wesołych świąt :)

      żytnia babka cytrynowa

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Żytnia babka cytrynowa”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agatela18
      Czas publikacji:
      piątek, 18 kwietnia 2014 18:13
  • wtorek, 08 kwietnia 2014
    • Niezłe babki, czyli 2 nr COOLmagu już opublikowany!

       

      Dziś uraczę Was nie jednym, nie dwoma, ale aż 3 przepisami na raz! Ostatnio trochę tutaj cicho i głucho było, bo w głębi duszy wiedziałam, że już za raz, już za momencik wyjdzie nowy numer COOLmagu! Pustki były też spowodowane pracami nad przeniesieniem bloga na nową domenę, co nastąpi już wkrótce ;) Planowałam zrobić sobie taki prezent z okazji 20 000 wyświetleń (za co bardzo, ale to bardzo Wam dziękuję!), ale niestety nie wyrobiłam się w czasie.


      W najnowszym numerze COOLmagu znaleźć możecie 3 przepisy na babki wielkanocne. Pierwsza - babka z makiem, uwielbiana przez całą moją rodzinę. Druga to babka ze spritem z polewą żurawinową - cud miód w ustach, a ta żurawina... mmm rozpływała się w ustach. Trzeci przepis, to przepis na mini babki tiramisu, które są idealnym dodatkiem do kawy.

      Szczerze mówiąc...nie potrafię wybrać zwycięzcy, wszystkie 3 miały swoje walory smakowe, które nie pozwalały mi o nich zapomnieć po zniknięciu z talerza.

      Jednakże COOLmag to nie tylko moje babki. To także różnorakie przepisy na jajka, pasty, żurki i wiele, wiele innych! Dlatego z całego serducha mogę polecić 2 numer COOLmagu, bo tyle coolinariów i cooltury tylko w naszym Opolskim COOLmagu! :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agatela18
      Czas publikacji:
      wtorek, 08 kwietnia 2014 00:02

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny


Napisz do mnie



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa