Próby piekarnicze Eli

Mój blog wynikający z odkrytej pasji do wypieków.

Wpisy

  • środa, 19 marca 2014
    • Tarta z białą czekoladą i żurawiną

      Tarta z białą czekoladą, mascarpone i żurawiną

      Pomysł na tą tartę wyszedł podczas wspólnej burzy mózgów z moim ukochanym. Chciałam coś upiec, nie wiedziałam za bardzo co... Do tego zalegała mi żurawina z babki, która już niebawem ukaże się w drugim nr COOLmagu i trzeba było ją wykorzystać na dniach. Z racji, że oscypki przywiezione przez moją mamę z Charachova już się kończą, trzeba było wymyślić jakiś inny sposób na ich konsumpcję. Jeśli o mascarpone i białą czekoladę chodzi, no cóż, to już był pomysł mojego B. Czasem fajnie jest mieć tak pomysłowego chłopaka ;)

      U mnie wersja bez bitej śmietany, bo niestety została mi podkradziona w trakcie pieczenia. Masa jest równie smaczna, lecz wychodzi jej trochę mniej, dlatego polecam jednak wypróbować tartę w wersji ze śmietaną.


      Składniki (spód):

      • 1 duże żółtko
      • 2,5 łyżeczki zimnej wody
      • 200 g mąki pszennej + 2 łyżki
      • 60-70 g cukru
      • szczypta soli
      • 150 g zimnego masła pokrojonego na kawałki

      Wszystkie składniki włożyć do misy miksera i wyrobić końcówką do wyrabiania ciasta (jeśli nie posiadacie robota z taką końcówką, wyróbcie ciasto ręcznie). Następnie uformować z ciasta kulkę, zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki na 30 min. Formę do tarty wysmarować tłuszczem.

      Po tym czasie wyciągnąć ciasto z lodówki i wcisnąć w dno i boki formy (o średnicy 25-26 cm). Następnie ponakłuwać je widelcem na całej powierzchni, na wierzch wyłożyć papier do pieczenia i obciążyć tartę (fasolą, ryżem, grochem czymkolwiek suchym, co nie ulegnie zniszczeniu w piekarniku). Tak przygotowane ciasto piec w temp 190oC przez 15 min. Następnie usunąć papier wraz z obciążnikami i piec kolejne 7-8 min, do lekkiego zbrązowienia ciasta.

      Na masę:

      • 1 małe opakowanie (250 g) mascarpone
      • 150 g białej czekolady dobrej jakości (Milka, Alpen Gold itp.)
      • 100 g śmietany kremówki (opcjonalnie)

      Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (lub w garnuszku do mleka - tym z podwójnym dnem ;)). Bitą śmietanę ubić. Dodać mascarpone i ponownie ubić do uzyskania puszystej masy. Na koniec wmiksować lekko ostudzoną białą czekoladę. Masę wykładać na schłodzony spód.

      Na polewę:

      • 1/szklanki wody
      • 1/2 szklanki cukru
      • 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny (można zamienić na truskawki lub maliny w sezonie letnim)
      • 1 łyżeczka żelatyny

      Wodę zagotować. Dodać cukier i mieszać aż do jego całkowitego roztopienia. Dodać żurawinę i ponownie zagotować, a następnie zostawić na wolnym ogniu przez 10 min od czasu do czasu mieszając. (Jeśli masa po ugotowaniu będzie wystarczająco gęsta można pominąć żelatynę!)

      Żelatynę dokładnie rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, a następnie dodać ją do masy dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. Gotową masę odstawić do lodówki na min. 2 godz. Po tym czasie można położyć ją na ciasto.

      Tarta z białą czekoladą i żurawiną


      2 numer COOLmagu już wkrótce! Możecie wypatrywać postu o nim 30 marca!

      COOLmag 2 nr

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agatela18
      Czas publikacji:
      środa, 19 marca 2014 21:12
  • poniedziałek, 10 marca 2014
    • Sernik nowojorski z oreo

      sernik z oreo

      Sernika nowojorskiego chciałam spróbować już od dawna. W oryginalnym przepisie, który znalazłam w uwielbianej już przeze mnie książce "The hummingbird bakery" było 900 g cream cheese, czyli serka typu Philadelphia. W moim przekonaniu sernik, w którym nie ma twarożku, to nie sernik. Dlatego też trochę zmieniłam ten klasyczny ciężki sernik nowojorski na trochę lżejszą wersję. Miłośnicy serników na pewno będą zadowoleni, jeśli o mnie chodzi, preferuję jednak bardziej klasyczne, polskie serniki.

      Przygotowanie tego sernika zajmie Ci tylko 30 min jeśli wcześniej przygotujesz sobie ciastka, zatem jest to sernik idealny dla osób zapracowanych lub tych, którzy nagle dowiedzieli się o wizycie gości.


      Składniki (na spód):

      • 1 duże opakowanie ciastek oreo (176 g)
      • 70 g roztopionego masła

      Tortownicę o śr. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować tłuszczem.

      Ciastka bez nadzienia rozdrobnić (nadzienie zostawić na później). Masło wymieszać z ciastkami i powstałą masą wyłożyć spód tortownicy. Formę wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

      Na masę serową:

      • 500 g twarogu półtłustego zmielonego min 2-krotnie
      • 3 opakowania serku kanapkowego np. Piątnica lub Delikate (razem ok 400 g)
      • nadzienie z ciastek wykorzystanych na spód
      • 160 g cukru
      • 4 jajka
      • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
      • 1 małe opakowanie ciastek oreo (ok 60 g)

      Twarożek zmiksować wraz z serkiem i nadzieniem z ciastek na gładką masę. Dodać cukier oraz ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksować do połączenia składników. Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, miksując na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Pamiętaj o zbieraniu szpatułką masy z brzegów miski oraz z jej spodu. Na koniec wmieszać do masy ciastka oreo mieszając całość drewnianą łyżką (jeśli wolicie możecie ciastka pokruszyć i posypać nimi wierzch sernika zamiast dodawać je do środka). 

      Piec w temperaturze 150oC przez ok 50 min. Upieczony sernik powinien być sprężysty z góry (można to sprawdzić lekko dotykając ciasto wykałaczką z góry, nie należy jednak wkładać jej do środka, jak robimy to w przypadku innych ciast). Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku przez 2 godz, a następnie włożyć na noc do lodówki.

      Życzę smacznego,

      Ela.

      sernik nowojorski z oreo

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik nowojorski z oreo”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agatela18
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 10 marca 2014 00:16
  • niedziela, 02 marca 2014
    • Kokosowe pieguski, czyli moja wersja ciastek z czekoladą

      coconut chocolate chip cookies

      Te ciastka chodziły za mną już od dłuższego czasu. Właściwie nie te konkretne, ale ciastka jakiekolwiek... Piekłam je już drugi raz i mogę śmiało stwierdzić, że z każdym razem stają się smaczniejsze! Kokos jest mocno wyczuwalny i idealnie komponuje się z kawałkami gorzkiej czekolady. Zdecydowanie uwielbiam takie połączenia.

      Przygotowanie jest bardzo proste i szybkie, a z podanego przepisu wychodzi ok 40 ciasteczek.


      Składniki:

      • 2 szklanki mąki pszennej
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki soli
      • 150 g roztopionego masła
      • 1 i 1/4 szklanki brązowego cukru
      • 1 jajko i 1 żółtko w temperaturze pokojowej
      • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
      • 20 g mleka kokosowego (lub zwykłego mleka)
      • 1 tabliczka gorzkiej czekolady (90-100 g)
      • 1 szklanka wiórków kokosowych

      Piekarnik nagrzać do 160oC. Do miski przesiać suche składniki i wymieszać. W misie miksera utrzeć masło z cukrem. Dodać jajko, żółtko oraz ekstrakt z wanilii i zmiksować aż do dokładnego połączenia wszystkich składników. Dodać mleko i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wmieszać posiekaną w kostkę czekoladę i wiórki kokosowe.

      Z masy uformować kulki o średnicy ok 2 cm i układać na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia w odległości 5 cm od siebie. Piec ok 12-14 min (najlepiej patrzyć na brzegi ciastek, gdy zaczynają się rumienić oznacza to, że ciastka są gotowe). Ciastka pozostawione zbyt długo w piekarniku zrobią się suche i twarde. Chłodzić na kratce lub papierowym ręczniku.

      Ciastka można trzymać w szczelnym pudełku przez długi czas. Najlepsze są po 2-3 dniach od upieczenia.

      kokosowe pieguski

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agatela18
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 marca 2014 12:11

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny


Napisz do mnie



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa