Próby piekarnicze Eli

Mój blog wynikający z odkrytej pasji do wypieków.

Wpisy

  • sobota, 30 marca 2013
    • Szybkie i proste - mini babki wielkanocne

      babeczki jogurtowo-cytrynowe

      Po niewielkich problemach technicznych udało mi się jeszcze coś dodać przed właściwymi świętami. Te babeczki pochodzą z książki "Jak zostać domową boginią", którą z chęcią przeglądam i wypróbowuję przy każdej możliwej okazji :) Oprócz ilości składników praktycznie nic tam nie zmieniałam. Są bardzo szybkie w wykonaniu (przygotowanie 15 min + pieczenie) tak więc nawet jutro wstając wcześniej z rana zdążysz postawić je na wielkanocnym stole :)


      Składniki:

      • 250 ml jogurtu naturalnego
      • 150 g roztopionego masła
      • 4 duże jaja
      • skórka otarta z 1 cytryny
      • 2 łyżeczki soku z cytryny
      • 300 g mąki pszennej
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • szczypta soli

      Rozgrzać piekarnik do 170oC. Wymieszać w mniejszej misce jogurt ze stopionym masłem, jajkami, sokiem i skórką z cytryny. Do większej miski wsypać składniki suche. Dodać składniki mokre do suchych i dokładnie wymieszać (można mikserem, ja mieszałam łyżką). Wypełnić nasmarowane masłem foremki na mini babki do 3/4 wysokości i wstawić do piekarnika. Piec 20-30 min (w zależności od wielkości foremek). Po wyjęciu ostudzić w foremkach, lecz nie do końca, by nie przykleiły się do foremek. * Studzić płaską stroną w dół. Wyrośnięte spody odciąć aby babki były gładkie od spodu.

      Lukier:

      • 250-300 g cukru pudru
      • sok z 1 cytryny

      Do soku z cytryny dodawać tyle cukru pudru żeby lukier był biały i gęsty na tyle, żeby nie spłynął całkowicie z babeczek. Mieszać ręcznie lub mikserem.

      Użyłam foremek o średnicy 7 cm i głębokości 5-6cm, z tego przepisu wyszło mi ok 8 babeczek. Według Nigelli z foremek średnicy 9 cm i głębokości 4-5 cm wychodzi ich 12... Zatem wszystko zależy od użytych foremek :)

      *Gdyby ciasto nie chciało odkleić się od foremki można spróbować je oddzielić wykałaczką.

      mini babki jogurtowo-cytrynowe

      Smacznego,

      Ela :)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      elamorela18
      Czas publikacji:
      sobota, 30 marca 2013 19:32
  • środa, 20 marca 2013
    • Czekolada i banany, czyli połączenie idealne.

      sernik czekoladowy z bananami

      Co wychodzi z połączenia bananów z czekoladą? Niebo w gębie! Przynajmniej moim skromnym zdaniem. Nie traktowałabym tego sernika jako ciasto, bardziej jako deser ze względu na swoją konsystencję. Nie jest to jeden z tych ultrasztywnych serników na zimno, ale to dodaje tylko uroku. Polecam każdemu smakoszowi czekolady, z podziękowaniami dla Kwestii smaku za inspirację i oryginalny przepis :)


      Składniki (forma 20cm):

      na spód:

      • ok. 150g pokruszonych ciastek digestive lub herbatników
      • 50g roztopionego masła
      • 1 duży banan

      na sernik:

      • 500 g sera twarogowego półtłustego (zmielonego przynajmniej dwukrotnie)
      • 115 g cukru
      • 250 ml śmietany kremówki
      • 3 łyżeczki żelatyny
      • 60 ml wody
      • 60 ml nektaru bananowego
      • 250 g roztopionej gorzkiej czekolady

      Przygotowanie:

      Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem. Ciastka wymieszać z roztopioną czekoladą i wbić w spód formy. Wstawić na 5 min do rozgrzanego do 180oC po czym odstawić do lodówki.

      Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Ser z cukrem ubić do uzyskania gładkiej masy. Dodać śmietanę i ubijać dalej do gęstości. Następnie wymieszać to z rozpuszczoną żelatyną, sokiem bananowym i prawie całą roztopioną czekoladą (zostawić trochę do dekoracji). 

      Schłodzony spód wyłożyć pokrojonym na plasterki bananem. Następnie wyłożyć na to masę serową. Po wyrównaniu ozdobić czekoladą. Wstawić do lodówki na min 3 godz.

      P.S. Dla smakoszy bananów polecam rozłożyć dodatkową warstwę na spodzie. Dla mnie z jedną było okej, aczkolwiek niektórzy z moich testerów bananów nie czuli. Decyzję pozostawiam Wam.

      Życzę smacznego :)

      elamorela

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Czekolada i banany, czyli połączenie idealne.”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agatela18
      Czas publikacji:
      środa, 20 marca 2013 21:55

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny


Napisz do mnie



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa