Próby piekarnicze Eli

Mój blog wynikający z odkrytej pasji do wypieków.

Wpisy

  • sobota, 23 listopada 2013
    • Bananowa poezja

      czekoladowe ciasto z bananami

      Ciasto, dzięki któremu usłyszałam parę miłych słów na dzisiejszej konferencji dla przyszłych mam. Jest mocno czekoladowe, ale jednocześnie nie mdli, gdyż masa śmietankowa strofuje odczucia na języku.

      Przepis dostałam dawno temu od Agaty, która była współzałożycielką bloga (jej ptasie mleczko króluje na moim blogu!). Przymierzałam się do niego jeszcze za czasów liceum, a dopiero teraz na prawdę się za nie zabrałam. Biszkopt wczoraj wyrósł prawie na całą wysokość foremki (22x32 cm) więc polecam go również do innych ciast ;)

      Składniki (biszkopt):

      • 5 jaj
      • 10 płaskich łyżek cukru
      • 7,5 płaskich łyżek mąki
      • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 2,5 łyżki kakao

      Ubić białka na sztywną pianę pod koniec dodając stopniowo cukier. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Do masy białkowej dodawać po 1 żółtku miksując na najniższych obrotach miksera. Następnie delikatnie wmieszać suche składniki. Blaszkę (22x32cm) wyłożyć papierem do pieczenia i piec w 170oC przez 35-40 min do tzw. suchego patyczka.

      Masa czekoladowa:

      • 1 kostka margaryny (250g)
      • 1 cukier wanilinowy (16g)
      • 2 i 1/2 gorzkiej czekolady (250g)
      • 4 jaja

      Dodatkowo:

      • 3 banany
      • 400 ml śmietany 30% (jeśli znajdziecie to 36%)
      • 1 fix do śmietany

      Na ostudzony biszkopt wyłożyć pokrojone w plasterki banany.

      Masło, czekolady i cukier rozpuścić tak, żeby masa się zagotowała. Odstawić do ostudzenia.

      Śmietanę ubić, dodając pod koniec fix, a następnie wyłożyć ją równomiernie na ciasto.

      Do ostudzonej masy czekoladowej dodać żółtka miksując do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać łyżką do masy.

      Wyłożyć czekoladową masę na górę i wsadzić do lodówki do stężenia masy. 

      Życzę smacznego,

      elamorela :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agatela18
      Czas publikacji:
      sobota, 23 listopada 2013 19:51
  • poniedziałek, 11 listopada 2013
    • Tort halloweenowy (czekoladowo dyniowy)

      tort halloweenowy

      Dynia wszędzie, co to będzie! No jak to co? Pyszne ciacho! A konkretniej tort na urodzinowe oczko mojego przyjaciela. Z racji, że już raz królował na urodzinach (moja koleżanka okrągły rok mnie o niego prosiła) postanowiłam go wykorzystać w barrrrdzo halloweenowych okolicznościach. Co prawda święto to mamy już za pasem, ale gdyby ktoś jednak szukał inspiracji na przyszły rok... no cóż proszę bardzo :)

      Przepis pochodzi z moich wypieków, nie śmiałabym go zbytnio przerabiać gdyż jest idealny taki jaki jest ;)


      Składniki (ciasto):

      • 1 i 2/3 szkl. mąki przennej
      • 2/3 szkl. i 1 łyżka kakao
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
      • 1 łyżeczka cynamonu
      • 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej (zmielonej)
      • 1/2 szkl. maślanki lub kefiru
      • 1 szkl. puree dyniowego*
      • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
      • 160g masła lub margaryny
      • 1 szkl. cukru
      • 3 jaja

      Wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową. Przesiewamy mąkę, kakao,proszek do pieczenia, sodę i przyprawy do jednej miski. W drugiej mieszamy maślankę i puree z dyni. W trzecim naczyniu ucieramy masło z cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy jajka, jedno po drugim, dokładnie ucierając po każdym dodaniu. Kolejno na zmianę, w trzech turach dodajemy przesiane suche składniki i masę dyniową (mieszamy krótko, tylko do połączenia składników).

      Rozdzielamy ciasto między dwie tortownice (20-22cm) wyłożone wcześniej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180oC przez 22-30 min do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy chwilę w formie po czym studzimy na papierze.

      Krem pomarańczowy:

      • 2 opakowania (400g) serku typu philadelphia (użyłam serka Łaciate)
      • 110 g masła w temp. pokojowej
      • parę kropel aromatu waniliowego
      • skórka otarta z 2 pomarańczy
      • 2 szkl. cukru pudru
      • pomarańczowy barwnik

      Serki miksujemy z masłem, skórką z pomarańczy i aromatem waniliowym. Dodajemy cukier puder, w kilku turach, miksując. Na końcu dodajemy barwnik do otrzymania pożądanego koloru.

      Na paterze kładziemy pierwszy blat ciasta. Smarujemy go połową kremu. Na górę wykładamy drugi blat i pokrywamy go resztą kremu. Masy jest na tyle, że wystarczy również do pokrycia boków tortu. Schładzamy w lodówce i dowolnie dekorujemy.

      Życzę smacznego,

      elamorela :)


      dyniowo-pomarańczowy tort halloweenowy

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Tort halloweenowy (czekoladowo dyniowy)”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agatela18
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 11 listopada 2013 16:56

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny


Napisz do mnie



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa