Próby piekarnicze Eli

Mój blog wynikający z odkrytej pasji do wypieków.

Wpisy

  • czwartek, 27 lutego 2014
    • Mini pączuszki twarożkowe

      mini pączki twarożkowe

      Chyba każdy zauważył jakie dziś mamy święto. Tłusty czwartek... W każdy inny dzień roku za pączkami nie przepadam - i dobrze, w końcu nie są one zbyt zdrowe, za to są strasznie tłuste i równie tuczące. Jednakże tego jednego dnia robię wyjątek :) Za kupnymi pączkami nie przepadam, jedyne, które toleruję to te robione własnoręcznie (wiadomo, takie smakują najlepiej). Jeśli jeszcze nie mieliście czasu zrobić słodkości na dzisiejszy dzień to prezentuję Wam bardzo szybkie mini pączuszki. Z racji ich rozmiarów nie trzeba ich spalać w męczarniach przez pół dnia, dlatego każda z nas może sobie na jednego pozwolić ;) Ich przygotowanie trwa tylko 10 minut, reszta to kwestia smażenia, dlatego na prawdę polecam!

      Inspirowane zeszytem z przepisami mojej mamy :)


      Składniki (na 16-18 pączków):

      • 1 waniliowy serek homogenizowany (ok 150 g)
      • 3 jaja
      • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (z lekką górką)
      • aromat waniliowy
      • 2 kostki smalcu
      • cukier puder (wedle uznania)

      Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Twarożek zmiksować z jajami na jednolitą masę. Dodać parę kropel aromatu waniliowego oraz mąkę wymieszaną z proszkiem (najlepiej dodawać mąkę partiami) i zmiksować aż do połączenia wszystkich składników (pamiętać o zbieraniu masy z boków miski). Masę na pączki nabierać łyżeczką, formować kilkucentymetrowe kulki rękami oprószonymi mąką i kłaść na rozgrzany do 180oC smalec*.

      Pączki mają pływać na powierzchni, więc jeśli tłuszczu w trakcie smażenia ubędzie, należy go uzupełnić. Smażyć aż do lekkiego zbrązowienia. Po smażeniu odsączyć na papierowym ręczniku, a po całkowitym ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

      Dla smakoszy pączków z nadzieniem oczywiście polecam dodanie tego elementu, choć jak dla mnie smaczne są również bez tego ;)

      * Jeśli nie posiadacie termometru do sprawdzenia temperatury oleju polecam sprawdzić to na małym kawałku ciasta. Jeśli w ciągu niecałej minuty będzie spieczony, oznacza że trzeba temperaturę trochę zmniejszyć. Pamiętajcie, że po każdorazowym wyłożeniu masy na patelnię temperatura oleju spadnie, dlatego należy jej pilnować.


      Polecam do przepisu również wypróbować domowego twarożku waniliowego, wykonanego z przemielonego minimum 3-krotnie twarogu półtłustego i ziaren wanilii (można też użyć ekstraktu z wanilii).

      mini pączusie twarożkowe


      Tłusty czwartek 2014

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Mini pączuszki twarożkowe”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agatela18
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 lutego 2014 16:45
  • niedziela, 02 lutego 2014
    • Urodzinowe babeczki bounty

      babeczki bounty

      Dziś przedstawiam Wam babeczki, które widziałam na stronie piekarni Hummingbird bakery. Polecam tam zajrzeć każdemu, kto lubi te śliczne małe cupcakes'y. Można znaleźć tam wiele inspiracji, zarówno na urozmaicenie wizyty przyjaciół, jak i na prezent. Tak było u mnie. Chcąc zrobić mały, słodki podarunek dla znajomej znalazłam te oto babeczki bounty i wiedziałam, że to będzie prezent trafiony :)


      Składniki (na 12 większych babeczek*):

      • 2 jajka
      • 150 g cukru
      • 130 g mąki pszennej
      • 50 g kakao w proszku
      • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • szczypta soli
      • 160 ml tłustego mleka (min 2%)
      • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii**
      • 160 g niesolonego roztopionego masła
      • 120 g posiekanej na małe kawałki ciemnej czekolady

      Nagrzać piekarnik do 170oC (termoobieg).

      Umieścić jajka i cukier w misie miksera i ubijać aż składniki się dobrze połączą, a masa zrobi się jasna. Do osobnej miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, dodać sól i wymieszać. W kolejnej misce mleko wymieszać z ekstraktem waniliowym. Dodać do masy jajecznej 1/3 suchych składników i dokładnie wymieszać, tak aby nie było żadnych grudek. Następnie dodać 1/3 mokrych składników, również dokładnie wymieszać. Powtórzyć tą czynność jeszcze 2 razy kończąc na waniliowym mleku.

      Drewnianą łyżką wmieszać do masy roztopione masło. Mieszać aż masa będzie miała spójną konsystencję. Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę.

      Masę nałożyć do papilotek łyżką do 2/3 wysokości. Piec ok 30 min do tzw. suchego patyczka.

      Krem kokosowy:

      • 250 g cukru pudru
      • 80 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
      • 25-30 ml mleka kokosowego

      Cukier puder przesiać do misy miksera. Dodać pokrojone w kostkę miękkie masło i ubijać na średnich obrotach aż składniki się połączą. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać mleko kokosowe. Podkręcić obroty na najwyższe i miksować ok. 5 minut aż krem stanie się puszysty i lekki.

      Ostudzone babeczki dekorować kremem, wiórkami kokosowymi i kawałkami batonika bounty.

      *Z przepisu wychodzi 12 dużych babeczek, jeśli posiadasz formę na klasyczne muffiny wyjdzie ich ok. 14-15.

      ** Jeśli nie masz ekstraktu z wanilii możesz użyć 1/2 opakowania cukru wanilinowego (dodaj go do zwykłego cukru) i odrobiny aromatu waniliowego (dodaj go do mleka).

      babeczki bounty

      babeczki bounty


      Kokosowo

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Urodzinowe babeczki bounty”
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      agatela18
      Czas publikacji:
      niedziela, 02 lutego 2014 20:21

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny


Napisz do mnie



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa