Próby piekarnicze Eli

Mój blog wynikający z odkrytej pasji do wypieków.

Wpisy

  • niedziela, 24 lutego 2013
    • Perfekcyjny sernik londyński

      sernik londyński

      Nie taki sernik miałam robić w tym tygodniu. Miał być kolejny sernik czekoladowy, tym razem na zimno. Cieszę się jednak, że mama przekonała mnie do zrobienia sernika o bardziej tradycyjnym smaku :) Ten sernik był moją drugą próbą z Nigellą. Pierwszą było ciasto czekoladowe, niekoniecznie udane, ani w smaku ani w wyglądzie, za to ten wypiek mogę polecić każdemu w 100%. To jeden z lepszych serników jakie jadłam! Czytałam komentarze jakoby za bardzo było czuć śmietanę, która tworzy górną warstwę, trochę się obawiałam jak to wyjdzie... A wyszło idealnie! Mimo długiego przepisu radzę się skusić, bo sernik robi się ekspresowo! :)


      Składniki na spód:

      • 150g herbatników (lub ciastek digestive)
      • 75g stopionego masła

      Herbatniki pokruszyć, dodać masło i wymieszać wszystko razem. Tortownicę (o średnicy 20cm) obłożyć dwukrotnie folią aluminiową*. Wyłożyć masą dno tortownicy i wstawić ją do lodówki.

      Składniki na masę serową:

      • 600g dwukrotnie zmielonego twarogu półtłustego
      • 150g cukru
      • 3 jajka
      • 3 żółtka
      • 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub pół małego opakowania cukru wanilinowego)
      • 1/2 łyżki soku z cytryny

      Rozgrzać piekarnik do 180oC. Utrzeć twaróg na małych obrotach, aż będzie gładki i kremowy. Dodać cukier i miksować jeszcze chwilę. Dodać jajka, żółtka, wanilię i sok z cytryny i miksować tylko do połączenia składników. Nastawić wodę w czajniku.

      Przelać serową masę na zimny spód. Wstawić tortownicę do większego naczynia, które należy zalać gorącą wodą do połowy wysokości naszej formy (można zamiast tego wstawić naczynie z gorącą wodą półkę niżej od naszego sernika). Ciasto piec ok 50 min. Powinno się ściąć na tyle, żeby mieć pewność, że śmietana, którą należy polać sernik nie wsiąknie w niego, lecz utrzyma się na powierzchni.

      Składniki na masę śmietankową:

      • 175g kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)
      • 1 łyżka cukru
      • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (lub pół opakowania cukru wanilinowego i parę kropel aromatu waniliowego)

      Śmietanę zmiksować z cukrem i wanilią i polać nią upieczony sernik. Wstawić z powrotem do piekarnika na 10 min.

      Wyjąć sernik z piekarnika, odwinąć folię i odstawić do ostygnięcia. Gdy ciasto osiągnie temperaturę pokojową wstawić nadal w foremce do lodówki na min. 2 godz. Wyjąć na 20 min przed podaniem aby sernik nie był zimny. Tortownicę otworzyć dopiero bezpośrednio przed krojeniem.


      * Folię położyć na spód tortownicy tak, aby wystającą częścią dało radę owinąć cały bok tortownicy (będzie to możliwe jedynie z 2 stron). Zamknąć boki, po czym owinąć je szczelnie folią. Tym razem folię położyć pod tortownicą i owinąć resztę tortownicy. Trudno to opisać słowami, a zdjęcia zapomniałam zrobić dlatego sądzę, że najlepiej będzie podać link do tego blogu.

      Smacznego i powodzenia! :)

      sernik londyński

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      Kategoria:
      Autor(ka):
      elamorela18
      Czas publikacji:
      niedziela, 24 lutego 2013 14:43

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny


Napisz do mnie



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa