Próby piekarnicze Eli

Mój blog wynikający z odkrytej pasji do wypieków.

Wpis

piątek, 18 kwietnia 2014

Żytnia babka cytrynowa

żytnia babka cytrynowa

Święta zbliżają się wielkimi krokami. Długi czas nie czułam ich klimatu, chyba dlatego, że miałam zbyt wiele spraw na głowie żeby o nich myśleć. Odkładałam czas pieczenia świątecznego na ostatnią chwilę, jak zawsze z resztą. Zostały przecież tylko 2 dni tak na dobrą sprawę. 2 dni do stołu, który będzie się uginał smakowitościami, a my nie będziemy wiedzieli za co się najpierw zabrać i czego spróbować... I jak tu trzymać się wiosennego postanowienia, że na lato będziemy mieć piękną sylwetkę?

I tu przychodzi z odsieczą żytnia babka. Z racji, że ostatnio staram się ograniczać gluten do minimum postanowiłam trochę poeksperymentować. Ta babka może stać się zdrowym zamiennikiem na Waszych świątecznych stołach. Na moim zagości na pewno pierwszy, ale nie ostatni raz.


Składniki:

  • 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 6 jaj
  • 200 g cukru białego lub 250 g trzcinowego
  • 70 g zmielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżki kakao
  • sok i skórka otarta z 1 cytryny
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6-7 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • można dodać garść pokrojonych w małą kostkę daktyli
  • płatki migdałowe do dekoracji

Piekarnik nagrzać do 180oC. Keksówkę o wymiarach 9x25 cm dokładnie wysmarować tłuszczem.

Żółtka oddzielić od białek i ubić wraz z cukrem. Następnie dodać ekstrakt waniliowy, sok z cytryny oraz skórkę z pomarańczy i cytryny, miksować aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodać zmielone orzechy i ponownie zmiksować do połączenia składników. Dalej miksując stopniowo dodawać oliwę. Na koniec dodawać partiami mąkę i miksować aż to połączenia wszystkich składników. Należy pamiętać o zbieraniu masy z brzegów miski!

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pianę delikatnie wmieszać drewnianą łyżką do masy na babkę.

3/4 masy wyłożyć do formy. Odłożyć 3 łyżki masy na później, a resztę wymieszać z kakao. Masę kakaową wyłożyć wzdłuż formy na środku. Na sam koniec to samo zrobić z odłożoną masą. Całość posypać płatkami migdałowymi. Ciasto piec przez 50-60 min (w zależności od piekarnika) w termoobiegu. Ciasto będzie gotowe, gdy włożona w środek wykałaczka wyjdzie czysta.

Życzę wszystkim smacznych i wesołych świąt :)

żytnia babka cytrynowa

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
agatela18
Czas publikacji:
piątek, 18 kwietnia 2014 18:13

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • horecaservice napisał(a) komentarz datowany na 2014/08/06 09:43:44:

    myślałam, że takiej mąki to tylko zakalec może wyjść :)

  • agatela18 napisał(a) komentarz datowany na 2014/10/29 23:30:09:

    Kto próbuje, ten nie błądzi. Zafascynowana pojawieniem się nowej mąki w moim domu spróbowałam tej babki. Nie pomyślałam o tym, że może być za ciężka na ciasto, albo że można by spróbować proporcji pół na pół z mąką pszenną. Miało być zdrowo i już! Na szczęście nie wyszedł z tego zakalec, a smaczna i zdrowa babka :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny


Napisz do mnie



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa