Próby piekarnicze Eli

Mój blog wynikający z odkrytej pasji do wypieków.

Wpis

środa, 19 marca 2014

Tarta z białą czekoladą i żurawiną

Tarta z białą czekoladą, mascarpone i żurawiną

Pomysł na tą tartę wyszedł podczas wspólnej burzy mózgów z moim ukochanym. Chciałam coś upiec, nie wiedziałam za bardzo co... Do tego zalegała mi żurawina z babki, która już niebawem ukaże się w drugim nr COOLmagu i trzeba było ją wykorzystać na dniach. Z racji, że oscypki przywiezione przez moją mamę z Charachova już się kończą, trzeba było wymyślić jakiś inny sposób na ich konsumpcję. Jeśli o mascarpone i białą czekoladę chodzi, no cóż, to już był pomysł mojego B. Czasem fajnie jest mieć tak pomysłowego chłopaka ;)

U mnie wersja bez bitej śmietany, bo niestety została mi podkradziona w trakcie pieczenia. Masa jest równie smaczna, lecz wychodzi jej trochę mniej, dlatego polecam jednak wypróbować tartę w wersji ze śmietaną.


Składniki (spód):

  • 1 duże żółtko
  • 2,5 łyżeczki zimnej wody
  • 200 g mąki pszennej + 2 łyżki
  • 60-70 g cukru
  • szczypta soli
  • 150 g zimnego masła pokrojonego na kawałki

Wszystkie składniki włożyć do misy miksera i wyrobić końcówką do wyrabiania ciasta (jeśli nie posiadacie robota z taką końcówką, wyróbcie ciasto ręcznie). Następnie uformować z ciasta kulkę, zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki na 30 min. Formę do tarty wysmarować tłuszczem.

Po tym czasie wyciągnąć ciasto z lodówki i wcisnąć w dno i boki formy (o średnicy 25-26 cm). Następnie ponakłuwać je widelcem na całej powierzchni, na wierzch wyłożyć papier do pieczenia i obciążyć tartę (fasolą, ryżem, grochem czymkolwiek suchym, co nie ulegnie zniszczeniu w piekarniku). Tak przygotowane ciasto piec w temp 190oC przez 15 min. Następnie usunąć papier wraz z obciążnikami i piec kolejne 7-8 min, do lekkiego zbrązowienia ciasta.

Na masę:

  • 1 małe opakowanie (250 g) mascarpone
  • 150 g białej czekolady dobrej jakości (Milka, Alpen Gold itp.)
  • 100 g śmietany kremówki (opcjonalnie)

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (lub w garnuszku do mleka - tym z podwójnym dnem ;)). Bitą śmietanę ubić. Dodać mascarpone i ponownie ubić do uzyskania puszystej masy. Na koniec wmiksować lekko ostudzoną białą czekoladę. Masę wykładać na schłodzony spód.

Na polewę:

  • 1/szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny (można zamienić na truskawki lub maliny w sezonie letnim)
  • 1 łyżeczka żelatyny

Wodę zagotować. Dodać cukier i mieszać aż do jego całkowitego roztopienia. Dodać żurawinę i ponownie zagotować, a następnie zostawić na wolnym ogniu przez 10 min od czasu do czasu mieszając. (Jeśli masa po ugotowaniu będzie wystarczająco gęsta można pominąć żelatynę!)

Żelatynę dokładnie rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, a następnie dodać ją do masy dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. Gotową masę odstawić do lodówki na min. 2 godz. Po tym czasie można położyć ją na ciasto.

Tarta z białą czekoladą i żurawiną


2 numer COOLmagu już wkrótce! Możecie wypatrywać postu o nim 30 marca!

COOLmag 2 nr

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
agatela18
Czas publikacji:
środa, 19 marca 2014 21:12

Polecane wpisy

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny


Napisz do mnie



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa