Próby piekarnicze Eli

Mój blog wynikający z odkrytej pasji do wypieków.

Wpis

poniedziałek, 10 marca 2014

Sernik nowojorski z oreo

sernik z oreo

Sernika nowojorskiego chciałam spróbować już od dawna. W oryginalnym przepisie, który znalazłam w uwielbianej już przeze mnie książce "The hummingbird bakery" było 900 g cream cheese, czyli serka typu Philadelphia. W moim przekonaniu sernik, w którym nie ma twarożku, to nie sernik. Dlatego też trochę zmieniłam ten klasyczny ciężki sernik nowojorski na trochę lżejszą wersję. Miłośnicy serników na pewno będą zadowoleni, jeśli o mnie chodzi, preferuję jednak bardziej klasyczne, polskie serniki.

Przygotowanie tego sernika zajmie Ci tylko 30 min jeśli wcześniej przygotujesz sobie ciastka, zatem jest to sernik idealny dla osób zapracowanych lub tych, którzy nagle dowiedzieli się o wizycie gości.


Składniki (na spód):

  • 1 duże opakowanie ciastek oreo (176 g)
  • 70 g roztopionego masła

Tortownicę o śr. 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować tłuszczem.

Ciastka bez nadzienia rozdrobnić (nadzienie zostawić na później). Masło wymieszać z ciastkami i powstałą masą wyłożyć spód tortownicy. Formę wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Na masę serową:

  • 500 g twarogu półtłustego zmielonego min 2-krotnie
  • 3 opakowania serku kanapkowego np. Piątnica lub Delikate (razem ok 400 g)
  • nadzienie z ciastek wykorzystanych na spód
  • 160 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 małe opakowanie ciastek oreo (ok 60 g)

Twarożek zmiksować wraz z serkiem i nadzieniem z ciastek na gładką masę. Dodać cukier oraz ekstrakt waniliowy i ponownie zmiksować do połączenia składników. Następnie dodawać jajka, jedno po drugim, miksując na niskich obrotach tylko do połączenia składników. Pamiętaj o zbieraniu szpatułką masy z brzegów miski oraz z jej spodu. Na koniec wmieszać do masy ciastka oreo mieszając całość drewnianą łyżką (jeśli wolicie możecie ciastka pokruszyć i posypać nimi wierzch sernika zamiast dodawać je do środka). 

Piec w temperaturze 150oC przez ok 50 min. Upieczony sernik powinien być sprężysty z góry (można to sprawdzić lekko dotykając ciasto wykałaczką z góry, nie należy jednak wkładać jej do środka, jak robimy to w przypadku innych ciast). Po upieczeniu zostawić sernik w piekarniku przez 2 godz, a następnie włożyć na noc do lodówki.

Życzę smacznego,

Ela.

sernik nowojorski z oreo

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
agatela18
Czas publikacji:
poniedziałek, 10 marca 2014 00:16

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość magma napisał(a) z *.80-202-100.nextgentel.com komentarz datowany na 2014/03/10 16:11:01:

    wygląda świetnie:) uwielbiam takie serniki:)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny


Napisz do mnie



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa