Próby piekarnicze Eli

Mój blog wynikający z odkrytej pasji do wypieków.

Wpis

niedziela, 02 lutego 2014

Urodzinowe babeczki bounty

babeczki bounty

Dziś przedstawiam Wam babeczki, które widziałam na stronie piekarni Hummingbird bakery. Polecam tam zajrzeć każdemu, kto lubi te śliczne małe cupcakes'y. Można znaleźć tam wiele inspiracji, zarówno na urozmaicenie wizyty przyjaciół, jak i na prezent. Tak było u mnie. Chcąc zrobić mały, słodki podarunek dla znajomej znalazłam te oto babeczki bounty i wiedziałam, że to będzie prezent trafiony :)


Składniki (na 12 większych babeczek*):

  • 2 jajka
  • 150 g cukru
  • 130 g mąki pszennej
  • 50 g kakao w proszku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 160 ml tłustego mleka (min 2%)
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii**
  • 160 g niesolonego roztopionego masła
  • 120 g posiekanej na małe kawałki ciemnej czekolady

Nagrzać piekarnik do 170oC (termoobieg).

Umieścić jajka i cukier w misie miksera i ubijać aż składniki się dobrze połączą, a masa zrobi się jasna. Do osobnej miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, dodać sól i wymieszać. W kolejnej misce mleko wymieszać z ekstraktem waniliowym. Dodać do masy jajecznej 1/3 suchych składników i dokładnie wymieszać, tak aby nie było żadnych grudek. Następnie dodać 1/3 mokrych składników, również dokładnie wymieszać. Powtórzyć tą czynność jeszcze 2 razy kończąc na waniliowym mleku.

Drewnianą łyżką wmieszać do masy roztopione masło. Mieszać aż masa będzie miała spójną konsystencję. Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę.

Masę nałożyć do papilotek łyżką do 2/3 wysokości. Piec ok 30 min do tzw. suchego patyczka.

Krem kokosowy:

  • 250 g cukru pudru
  • 80 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
  • 25-30 ml mleka kokosowego

Cukier puder przesiać do misy miksera. Dodać pokrojone w kostkę miękkie masło i ubijać na średnich obrotach aż składniki się połączą. Zmniejszyć obroty miksera i powoli dodawać mleko kokosowe. Podkręcić obroty na najwyższe i miksować ok. 5 minut aż krem stanie się puszysty i lekki.

Ostudzone babeczki dekorować kremem, wiórkami kokosowymi i kawałkami batonika bounty.

*Z przepisu wychodzi 12 dużych babeczek, jeśli posiadasz formę na klasyczne muffiny wyjdzie ich ok. 14-15.

** Jeśli nie masz ekstraktu z wanilii możesz użyć 1/2 opakowania cukru wanilinowego (dodaj go do zwykłego cukru) i odrobiny aromatu waniliowego (dodaj go do mleka).

babeczki bounty

babeczki bounty


Kokosowo

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
agatela18
Czas publikacji:
niedziela, 02 lutego 2014 20:21

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • edw.ard napisał(a) komentarz datowany na 2014/02/02 20:53:01:

    _____________________________________________
    SMAKOWITE I ŚLICZNIE OPRACOWANE: EKSTRA! *****

    _____________________________________________

  • Gość Fokaaaa napisał(a) z *.access.telenet.be komentarz datowany na 2017/01/18 22:50:04:

    Wypróbowałam Pani przepis jakiś rok temu i do tej pory uważam go za perfekcyjny! Babeczki są najlepsze na świecie, idealnie wilgotne i wszystko co najlepsze. Dziękuję za to;)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny


Napisz do mnie



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa