Próby piekarnicze Eli

Mój blog wynikający z odkrytej pasji do wypieków.

Wpis

czwartek, 23 stycznia 2014

Czekoladowe babeczki

czekoladowe babeczki

Miła niespodzianka :) Myślałam, że nie wynajdę ani chwili wolnego czasu przed sesją. Chwila to tutaj właściwe określenie, bo gdy dowiedziałam się wczoraj, że na 20 wychodzimy do znajomych na mecz zakasałam swe rękawy, sprężyłam się i tym sposobem w równe 40 minut miałam gotowe zarówno babeczki jak i krem. Polecam dla każdego, kto chce osiągnąć ładny i smaczny efekt w krótkim czasie. Przepis pochodzi z mojego nowego nabytku czyli "the hummingbird bakery cookbook" i wierzcie mi, jeśli tylko w tym roku uda mi się trafić do Londynu (a wszelkie znaki na niebie i ziemi podpowiadają,  że jest to bardzo prawdopodobne) nie omieszkam wstąpić do piekarni pod szyldem kolibra.


Składniki (na 12 babeczek):

  • 100 g mąki pszennej
  • 20 g kakao w proszku
  • 140 g cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 40 g masła w temperaturze pokojowej
  • 120 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub 1/2 opakowania cukru wanilinowego)

Nagrzać piekarnik do 170oC.

Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do misy miksera. Dodać cukier, sól (cukier wanilinowy jeśli użyty) oraz masło i ubijać na wolnych obrotach miksera aż całość uzyska konsystencję piaskową a składniki będą połączone.

Mleko, jajko i ekstrakt waniliowy wymieszać widelcem w kolejnej misce (ewentualnie na najniższych obrotach miksera). Dodać połowę mokrych składników do suchych i ubijać na najwyższych obrotach miksera tak, by w masie nie było żadnych grudek. Następnie ustawić mikser na najniższe obroty i powoli dodawać resztę mlecznej mikstury (należy pamiętać o zeskrobywaniu resztek masy z brzegów miski). Miksować aż masa stanie się gładka.

Masę nakładać łyżką do papilotek do 2/3 ich wysokości. Piec przez 20-25 min (jeśli góra babeczek jest sprężysta a patyczek wsadzony do środka jest czysty oznacza, że babeczki są gotowe).

Krem czekoladowy:

  • 280 g cukru pudru
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 40 g kakao w proszku
  • 40 g mleka

Cukier puder i kakao przesiać do misy miksera. Dodać masło i miksować na średnich obrotach aż składniki się połączą, a masa nie będzie miała grudek. Mikser ustawić na wolne obroty i dodawać mleko łyżka po łyżce. Kiedy całe mleko zostanie dodane ustawić najwyższą prędkość miksera i miksować ok 5 min aż krem stanie się gładki i puszysty. Im dłużej będziesz ubijać, tym lżejszy i bardziej puszysty on będzie.

Krem nakładać na ostygnięte babeczki. Można udekorować na wierzchu owocem (malina lub truskawka byłaby idealna) lub dowolną posypką.

Życzę smacznych wypieków :)


czekoladowe babeczki

Ela

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
agatela18
Czas publikacji:
czwartek, 23 stycznia 2014 22:39

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • stalowybilet napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/23 22:44:35:

    Babeczki wyglądają bardzo apetycznie i jeszcze lepiej są sfotografowane ;). Gratuluję talentu w obu dziedzinach.
    Pozdrowienia z
    www.mamzadarmo.pl

  • agatela18 napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/23 22:47:46:

    Dziękuję bardzo za miłe słowa. Cieszą one tym bardziej, że nie posiadam specjalistycznego sprzętu, a zdjęcia robię moim smartfonem :)

  • halinawasikot napisał(a) komentarz datowany na 2014/01/23 22:48:15:

    _______________________________________________________
    OCHY I ACHY TO ZA MAŁO: ZJAWISKOWOŚĆ I SUPER KLASA! *****

    _______________________________________________________

  • Gość renacia napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/04/13 16:41:15:

    A co z tym masłem w babeczkach?

  • agatela18 napisał(a) komentarz datowany na 2014/04/18 17:47:32:

    Dziękuję za uwagę, masło uciekło mi na samym początku :) Należy je dodać razem z cukrem i solą, już to zmieniam.

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny


Napisz do mnie



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa