Próby piekarnicze Eli

Mój blog wynikający z odkrytej pasji do wypieków.

Wpis

piątek, 27 grudnia 2013

Seromak nie tylko na święta

sernik z makiem

Święta, święta i po świętach. Dziś przedstawię wam połączenie dwóch klasyków, które chyba u większości królują na wigilijnych stołach: sernik i makowiec, czyli seromak. Pamiętam to ciasto jeszcze z czasów kiedy byłam młodsza i nie mogłam się doczekać rozpakowania prezentów. Teraz mam trochę inne priorytety jeśli o kolację wigilijną chodzi, ale smak dzieciństwa od dawna mnie kusił.

Seromak polecam nie tylko na świąteczny stół, jest idealny również na inne okazje (np. sylwestrową imprezę). A z racji zbliżającego się Nowego Roku 2014 chciałabym Wam wszystkim życzyć dużo radości i pogody ducha, a także sukcesów w życiu prywatnym jak i zawodowym. Aby wszystkie Wasze postanowienia się spełniły i nikt nie musiał się zastanawiać "co by było gdyby...". 

Szczęśliwego Nowego Roku 2014!


Spód:

  • 200 g margaryny
  • 150 g cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę ucieramy z cukrem, aż stanie się miękka i puszysta. Nadal ucierając dodajemy do masy po 1 jajku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy w 3 turach do masy ciągle ubijając.* Ciasto układamy w kulkę, zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do lodówki.

Masa serowa:

  • 700 g sera półtłustego (przemielonego co najmniej 2-krotnie)
  • 250 g cukru (można zmniejszyć do 200 g jeśli do masy makowej dodajemy miodu)
  • 1/2 kostki margaryny (125 g)
  • 6 jajek
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • aromat śmietankowy lub pomarańczowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Margarynę ucieramy z cukrem do uzyskania puszystej masy. Nadal ucierając dodajemy po 1 żółtku. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, aromat, proszek do pieczenia oraz ser i miksujemy tylko do połączenia składników. Na końcu ubijamy pianę z pozostałych białek i wmieszamy ją delikatnie do masy.

Ciasto na spód wyciągamy z lodówki. Prostokątną blachę (22x32 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wykładamy na blachę tak, aby na całej jej powierzchni utworzyło cienką warstwę (przeważnie 1/3 ciasta zostawała nieużyta). Całę ciasto nakłuwamy widelcem robiąc kilkanaście rzędów tzw. "dziurek" i wstawiamy je do piekarnika nagrzanego do 190oC na 15 min.

Masa makowa(jeśli robimy ją sami):

  • 300 g maku
  • 150 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 2 jaja
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 łyżki miodu
  • olejek migdałowy

Uwaga!

Można użyć gotowej masy makowej, którą mieszamy z żółtkami, miodem (jeśli w sobie nie posiada) i aromatem, na końcu delikatnie dodając ubite białka.

Jeśli jednak wolisz zrobić masę makową sam:

Mak parzymy, odsączamy i dwukrotnie mielimy. Ucieramy cukier z żółtkami. Dodajemy miód, bakalie oraz olejek migdałowy i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy je do masy makowej.

Wykonanie:

Mak wykładamy równomiernie na podpieczone ciasto (jeśli jest jeszcze ciepłe nie martw się). Masę serową kładziemy na wierzch. Blaszkę owijamy folią aluminiową, tak by góra była szczelnie zakryta (zapobiega to przypiekaniu się sernika z góry) i pieczemy tak przez ok 60 min w 180oC (termoobieg). Po tym czasie zdejmujemy folię i wsadzamy ciasto na jeszcze 10-15 min. Gotowe ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Gdy osiągnie temperaturę pokojową wsadzamy na min. 12 godz do lodówki.

Życzę smacznego,

Ela.


Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
agatela18
Czas publikacji:
piątek, 27 grudnia 2013 18:11

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • gin86 napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/28 22:15:11:

    Wygląda wspaniale :)

  • agatela18 napisał(a) komentarz datowany na 2013/12/29 01:31:42:

    Dziękuję bardzo, smakuje równie dobrze :)

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny


Napisz do mnie



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa