Próby piekarnicze Eli

Mój blog wynikający z odkrytej pasji do wypieków.

Wpis

piątek, 30 listopada 2012

Na zakończenie sezonu...dyniowe brownies!

Witam Was po długiej przerwie :) Niestety studia dają mi trochę w kość jeśli o wolny czas chodzi, bo w połączeniu z pracą, fitnessem i spotkaniami z chłopakiem nie pozostaje mi go zbyt wiele. Nie myślcie sobie, że przez ten czas nic dobrego nie piekłam! Dzisiaj przedstawiam Wam mój najnowszy wymysł :) To pięknie prezentujące się ciasto zniknęło z mojego domu w ciągu jednego dnia (gdybym nie schowała jednego kawałka do zdjęcia to nawet byście go tutaj nie zobaczyli :)) Na ciasto wpadłam po upieczeniu cudownego ciasta dyniowego z tej strony i na nim się właśnie wzorowałam kreując to dyniowo-czekoladowe cudeńko :)


Składniki na masę brownies:

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 100 g masła,
  • 1/2 szkl. brązowego cukru,
  • 3/4 szkl. mąki pszennej,
  • 1/2 opak. cukru wanilinowego (lub łyżeczka ekstraktu z wanilii)
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie:

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Suche składniki wymieszać, następnie dodać do nich roztopioną czekoladę i pozostałe składniki. Miksować na gładką masę.

Składniki na masę dyniową:

  • 100g musu z dyni*
  • 100g masła
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 opak. cukru wanilinowego (lub 1 łyżeczka ekstraktu wanil.)
  • 2 jajka
  • skórka starta z 1 pomarańczy*

Przygotowanie:

Masło roztopić w garnuszku. Dodać do niego cukier (zwykły i wanilin.) wymieszać i odstawić z ognia. Do masy dodać mus dyniowy i skórkę z pomarańczy. Całość wymieszać łyżką. Dodać żółtka i ponownie wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodawać w 3 partiach do masy dyniowej. Za każdym razem mieszając łyżką by nie utworzyły się grudki. Białka ubić na sztywną pianę, następnie wmieszać je delikatnie do masy.

Wykonanie ciasta:

Z masy brownies odkładamy ok. 4 łyżek masy na potem. Resztę wykładamy do tortownicy (moja 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wykładamy na wierzch masę dyniową i łyżką robimy na niej kilka kropek z masy brownies. Wykałaczką mieszamy kropki tak by powstały zadowalające nas esy-floresy. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180oC i pieczemy w termoobiegu przez ok. 30-35 min aż do suchego patyczka.

 

*Dynię obrałam ze skórki, wydrążyłam pestki, pocięłam na mniejsze kawałki, polałam kapką oliwy i piekłam w 200 oC przez 45 min.

*można dać skórkę z 2 pomarańczy jeśli lubimy bardziej wyrazisty smak pomarańczy :)



Życzę wszystkim smacznych dyniowych wypieków :)

Ela

Szczegóły wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
agatela18
Czas publikacji:
piątek, 30 listopada 2012 12:36

Polecane wpisy

Komentarze

Dodaj komentarz

  • szana-banana napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/30 13:20:02:

    zapisuję sobie i zrobię w następnym sezonie, bo wygląda obłędnie!
    pozdrawiam ciepło,
    szana-banana :)

  • elamorela18 napisał(a) komentarz datowany na 2012/11/30 14:24:50:

    Polecam zrobić jeszcze w tym sezonie! U nas w Opolu jeszcze gdzieniegdzie dynie się pokazują :)

  • anytsujx napisał(a) komentarz datowany na 2013/01/28 13:05:49:

    Ciasto prezentuje się rewelacyjnie ...

Dodaj komentarz

Wyszukiwarka

Kanał informacyjny


Napisz do mnie



Durszlak.pl

Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Opcje Bloxa